Както е имало, пак ще имаме и аутисти и аутсайдери

         Както е имало, пак ще имаме и аутисти и аутсайдери, а и ренегати и политически номади на местните избори в Несебър.Известно е, че на 29 октомври ще избираме кметове и общински съветници на местните избори в Несебър.Това бе афиширано от Централната избирателна комисия публикува на сайта си хронограма за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023. Припомняме, че президентът Румен Радев вече подписа указ, с който насрочи за 29 октомври 2023 година изборите за общински съветници и за кметове.

         Според хронограмата кметът на общината образува със своя заповед избирателните секции в общината, утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес и изпраща копие на Териториалното звено на Главна дирекция „Гражданска регистрация и адиминистративно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в областта на Общинската избирателна комисия и я обявява публично на общодостъпно място не по-късно от 50 дни преди изборния ден, или до 8 септември.

         ЦИК определя реда за проверка на списъците с избирателите, подкрепящи регистрацията на партиите и коалициите, както и реда за проверка на кандидатските листи и възлага изпълнението на ГД „ГРАО“ в МРРБ до 26 август.

         ЦИК публикува списък с номерата и адресите на избирателните секции и броя на избирателите в тях не по-късно от 48 дни преди изборния ден – 10 септември.

         Партиите и коалициите подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите за общински съветници и за кметове не по-късно от 45 дни преди изборния ден (до 17 часа на 13 септември).

         Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в ОИК не по-късно от 40 дни преди изборния ден (до 17 ч. на 18 септември).

         Предизборната кампания започва на 29 септември.

         Хронограмата вече е известна, но нека си припомним, че както е имало, пак ще имаме и аутисти и аутсайдери, а и политически ренегати и номади на местните избори в Несебър.Да започнем с независимите кандидат- съветници, станали политаутистите, а впоследствие от 2003 г. насам се превърнали в действителни аутсайдери. Ето и статистиката.

         През 2003 г. се явяват 4 независими кандидат-съветници, които се доказват явни политаутисти. Георги Ербакамов получава 96 гласа/0,98 %, Страхил Станков – 98/0,99 %, Никола Иванов – 122/ 1,24%, Георги Щерев – 225/2,29%. Георги Катрафилов първоначално кандидатства, но след това отпадна.

         За разлика от всички останали кандидат- съветници независимият кандидат Костадин Нищелков печели 546 гласа/5,54 %, което е и най-високия резултат от всички останали партии и коалиции.

         Да продължим с политаутистите през 2007. Тогава Иван Томов получава 153/0,012%, а Емил Пергелов 144/0,011%. В продължението през 2011г. Георги Коршутов получава 191/0,014, а Ивайло Ляхович 150/0,011 %.През 2015 и 2019 г. нямаше други независими кандидат-съветници.

         През 2019 г. обаче пак се появиха кандидат – съветници политаутисти, като например Георги Шишманидов и Георги Карачев, които с мандата на НДСВ получиха 57 гласа /0,004 %.Това съвсем не са последните и единствени политаутисти. Има и нови потенциални общественици, платформисти и др.п. По-рано или по – късно всички те стават действителни аутсайдери.А за политическите ренегати и номади очаквайте в продължението.