22.2 C
Несебър
пн май 27 2024
spot_img

Книги

Говори ми, моряко

 Лирическата Аз тук говори от себе си, от първо лице единствено число. И за голямата „игра“ Аз-ът има огромно богатство от думи – всичките слова от поезията на „Говори ми, моряко”. Те се подхващат, поемат, сплитат се с нейните изричани думи,с особеността на детското виждане, елементи на наивизъм с особена вглъбеност, със скрита дистанция и оглед отстрани.В същото време има още една възможност да продължат „играта” в „С лъжи за пораснали”:

Вестникът на всички времена

Докато преглеждах с интерес новата книга на Максим Момчилов „Вестникът на всички времена“ осъзнах, как улисани в съвместната ни работа през годините, не съм усетил колко бързо и колко много време е изминало…Казах си с изненада, значи започнахме вече да пишем назад във Времето, за да покажем символиката на една отминала епоха, но това не е и краят на книгата…

Забравих да ти кажа…

 В поетичния си дебют Елена Филипова е избрала заглавието на стихосбирката „Забравих да ти кажа…” * В стихосбирката са събрани стиховете,които Елена е писала докато е учила в гимназията, а след това в Бургаския свободен университет.Във встъплението си Елена пише:

Въведение към „История от Маргаритис Константинидис”

Настоящата книга „Месемврия на Евксинския понт”, том 1,История от Маргаритис Константинидис е издадена под надзора на Г.А.Мегас в Атина, Гърция през 1945 г. Легализираният превод излиза за първи път от гръцки на български език е от Борис Михайлов в Бургас. Книгата бе лична и съхранявана от Божана Чимбулева – директор на Археологическия музей – Несебър, а след смъртта й от сестра й Пепа Чимбулева бе предоставена до мен.

МАЛИНА СТРАТИЕВА: ПОЕХ РИСКА, ВИНАГИ КАЗВАМ НЕЩАТА В ПРАВ ТЕКСТ

…..Това, което се вижда от действията на Малина Стратиева ми дава основание да твърдя, че тя притежава необходимия за работата си рядък дар, добродетелта наречена фронесис.
„Малина Стратиева * Обречена на туризма” е публицистична книга под редакцията на известния несебърския журналист и публицист Максим Момчилов. Алманахът съдържа интервюта, изказвания, позиции и очеркови скици от популярни Малина Стратиева, като дългогодишен изпълнителен директор на най-големия ни туристически комплекс „Слънчев бряг”, както и респектиращия й принос за развитието на туризма в България.

Пеньо Костадинов издаде уникална книга

Научната монография „Философско-епистемологични основания на хуманитарното и етическо знание” /Критика на способността за познание на човека/ от известния бургаски философ и журналист Пеньо Костадинов бе представена в залата на Регионална библиотека "П.Яворов"-Бургас.В книгата, плод на близо 25-годишната работа на автора, са изложени в дълбочина най-общо логико-гносеологическата връзка между епистемно и ценностно знание,от която израстват контурите на хуманитарното и етическо знание при строго съобразяване с релацията-естественонаучно и математическо знание.

Nonumque premature in annum

Тази максима на Квинт Хораций Флак /65-8 г. пр.н.е./ гласи: „Трябва да се крие до девет години!” и смисълът й означава, че не трябва да се бърза с публикуването на написаното. Тя обаче не се отнася за тази книга, която започна да се пише сякаш сама, някъде към края на 1988 година. И така в продължение на 18 години.Е, не съвсем сама, защото все пак съм неин автор.В нея е събрано доста от онова ,което съм написал във вестник „Слънчев бряг” от октомври 1988 до октомври 2006. Текстовете в нея са подредени по дати, което, надявам се, ще улесни читателя, следвайки хронологията на времето, което ги е раждало, да добие по-пълна представа за случващото се.

"Незавършен портрет"

В народния театър „Иван Вазов” се състоя премиерата на книгата „Незавършен портрет”*, чиито автор е известната журналистка, поетеса и телевизионна водеща Юлия Пискулийска. Книгата съдържа 41 интервюта с български мъже /и един французин/, които заемат различни позиции в българското общество. Всеки от тях е уникален и със съдбата си илюстрира достоверно процесите в съвременна България. Своеобразната антология започва с проф.Андрей Пантев, и по азбучен ред завършва с Явор Дачков.В тази поредица между доц. д-р Милко Сираков и д-р Николай Болтаджиев е включен и несебърският журналист, публицист и автор на книги Максим Момчилов.