Избиратели и избраници

         Приключи предизборната кампания за парламентарните избори в които гласуваха избиратели и избраници в община Несебър.Те отминаха, вече са известни и статистическите резултатите, но отзиви към тях няма нито от партиите и коалициите над 4 процента, нито пък тези, в т.ч. и сдружения – и под 4 процента.

         Да си припомним, че действителните гласове в община Несебър за парламентарните избори на 2 април бяха 7291/ 35,64% , а на 02.10.2022 бяха 7381/35,76 %. Пак е налице спад на избирателната активност, или с други думи – 65 % от потенциалните избиратели, не гласуват

         Към предполагаемия резонанс обаче няма никакъв отглас.Нито от кандидат – депутатите, нито от политическите водачи, нито от ръководителите на групите съветници в Общинския съвет, нито и тези, които общестевеници или общественяци, нито платоформащи, да са обелили дума за постиженията на избраниците.

         Същото се отнася и за потенциалните кандидат – кметове в община Несебър. Погледнете им сайтовете и ще попаднете, че по тези екрани всичко е замряло. Апатия до апатия, отгоре и отдолу, наляво и отдясно.Всичко това е естествено усвоимо от и от целокупния несебърски електорат. Но, не избуя ли и тук отново всичко това и на тези парламентарни избори?

         Все пак, неясно е защо, и шестте политически формации, представени в парламента, ще започнат с пазарлъци за състава на бъдещото правителство, вместо да търсят консенсус за една програма на законодателни приоритети в работата на парламента и едва след това да съставят правителство, което да реализира тази програма. И тук все още няма обелване на дума.В подобен случай може да се стигне до едни нови извънредни избори и едва ли биха били по-различни по своите резултати от последните избори. Ако настоящият парламент успее да преодолее възможните противоречия между парламентарните групи и се стигне все пак до предсрочни избори, нека поне те законодателно да бъдат по – добре подплатени.

         Да си припомним и за лозунгите на партиите и коалиции, които са избрали за символ на предизборната си кампания. Ето и тези лозунги:

         ГЕРБ-СДС: „За стабилна България отново“, „Продължаваме промяната – Демократична България“ : „Има кой,Има как“, ДПС: „Разум, отговорност, диалог!“, „Възраждане: „Избери свободата!“, „БСП за България“: „Да! Можем“, „Има такъв народ“: „Държавата, това сте Вие!“.Наличието на основни лозунги съвсем не означава автоматично, че те се прилагат или ще бъдат приложими в настоящия парламент.

         „Български възход“ и „Левицата“, както и други партии и коалиции нямаха лозунги, и естествено се превърнаха в политически трупове. Макар и трупове ,оше преди началото, кандидат-депутати се афишираха като бъдещи парламентарни великани. Първите в края на парламента отявлените патриоти получиха: „Атака” получи 11 гласа – 0, 0014 %, ВМРО -23/0,0031 %, НФСБ – 22/0,0029%Псевдопатриотите – ментета се оказаха истински политически джуджета.А покрай тях има още повече от цяла дузина.

         И за живите и за мъртвите резултатите от предизборната кампания в Несебър не би трябвало да изненадат никого, защото те са в рамките на нормалното очакване от миналия път. А иначе всички участници в тези избори бяха в рамките на плюс-минус два процента. Да си даваме сметка, че избирателната активност, както в Несебър намалява, означава, че е непредставителна и оттам и несъстоятелна. Тя не може да представлява значими обществени слоеве, но тя всъщност и не се и старае.Т.е. изборите бяха ненужни, но наложени от София, те не донесоха принципно нова истина, просто защото нямаше нова истина.

         Три дена след изборите, избраниците вече са ясни.Ръководство по общуване /ББ/ с народа винаги отново може да пусне крилатия афоризъм: „Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме“. Все пак, да не забравяме, че всички останали са и избиратели.