Поставям слогани, следователно съществувам. А кому въобще е нужно ?…

    Известна е една своеобразна перифраза: „Поставям слогани, следователно съществувам”. Тогава започнах да чета периодично книгата „Лозунгът, българинът излезе на площада”, изд. на БАН от 1994 г., и стигнах до извода, че тази максима не е общовалидна, а с времето изписаните лозунги се видоизменят, преразказват, преизказват, повтарят, преповтарят.

         В нашия случай става за предизборната кампания за парламента и, ако оспорим максимата за …слоганите, следователно съществувам, ги видоизменим с въпроса,
кажи ми слогана на партиите и коалиците си, за да ти кажа кой си и за какво се бориш?..

         Нека да погледнем към това какво се опитват да ни кажат политическите сили с думите, които са избрали за символ на предизборната си кампания.Какво казват, какво намекват и каква е целта им?

         Да започнем с ГЕРБ-СДС, чийто слоган е „За стабилна България отново“. Поне от четири вота насам посланието на ГЕРБ за изборите е едно и също, просто слоганите се сменят.Предождащите слогани на коалицията ГЕРБ/СДС, както в страната, така и в Несебър, първоначално бе с лозунга: „Работа, работа, работа“, а след това се видоизмени на „Ред в хаоса“.

         За новия слоган можеш да попаднеш тук-там в издигнати билбордове в Несебър, но не и в съставните селища на общината. В този аналогичен случай човек трябва да приеме, че само Бойко Борисов може да върне реда и стабилността в България, да извади страната от политическата криза и да върне народа отново към състоянието му на блажено невежество какво се случва в държавата.

         В този цитирания лозунг, дори и това послание да не е съвсем вярно, нищо не може да убеди верните партиѝци, че техният лидер не е някакъв неизбежен пенкилер за всички държавни въпроси.Все пак от ГЕРБ/СДС държат на идеята, че повече хора предпочитат да престане това постоянно ходене на избори, отколкото точно в този момент да се случат някакви решителни реформи.

         Прагматичният курс се поема и от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. Първоначално партията „Продължаваме промяната” беше с име-слоган – които са решили да печелят нови гласове с „Да си довършим работата“. Още тогава замисълът явно препраща към преждевременно прекъснатия мандат на Кирил Петков, но уви, след незабравимата предизборна тавтология „Работа, работа, работа“ на ГЕРБ от пролетта на 2021 г. слоганът на ПП е тежко натоварен с опозиционни асоциации.

         В новия слоган коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ има името „Има кой,Има как“. Кратко, хващащо окото и с послание, отворено за интерпретации. Има как нещата да се случат – каквито и неща да си представя гласоподавателят в ума си.

         Въобще това е един слоган, който да прикани избирателите на тази нова коалиция да повярват, че нещата могат да се случат, колкото и невъзможни да са в действителност. И поне в кампанията да помечтаят, а след изборите пак да се върнем в реалността. В този случай единственият кандидат-депутат на ПП-ДБ в Несебър си стои в Стария Несебър, няма билборд, но си разпространява видеоклипове, заснети по улиците на ЮНЕСКО-вия град. Явно кандидатът възприема въображаемото за действителност. Но не все пак излязат окончателните резултати на 3 април.

         Слоганът на ДПС е „Разум, отговорност, диалог!“. Или преведено на общонароден език – ДПС иска отново да е във властта. Разбира се, от една национално отговорна, мислеща за България и отворена към бъдещето позиция, но все пак.

         От няколко парламента насам формацията на Мустафа Карадайъ и Ахмед Доган (като почетен председател) се опитва да даде ясен знак към всички други политически сили, че липсата на редовно правителство е по-лош вариант отколкото коалиция с ДПС.

         По някаква причина останалите политически сили все още не изглеждат убедени в това. Електоратът на ДПС в община Несебър е сравнително малък.Гласуването им обаче е устойчиво, дисциплинирано и последователно.Винаги афишират слогана си в плакатите.

         В пп“Възраждане“ слоганът е „Избери свободата!“.В случая под „свободата“ най-често трябва да се разбира отдалечаването ни от Европа и приближаването ни към Русия, която напълно доказано е една съвсем свободна държава.

         В момента формацията на лидера Костадин Костадинов активно събира подписи за референдум за отлагане на приемането на еврото у нас, като той и партията му продължават да пропагандират, че ако нямаме собствена валута, ще престанем да бъдем независима държава. Нищо, че в момента българският лев така или иначе е вързан към еврото.Посланието е ясно – голямата и лоша Европа ще ни накара да ядем скакалци на прах, освен ако Костадинов и компания не дойдат на власт.

         Кандидатката на „Възраждане” в община Несебър беше зарибила видеоклипове на партията в предизборната кампания.Нейната най-кратко верую е: ” Всеки може да бъде герой! Всеки може да бъде истински и стойностен човек! Необходимо е единствено да повярва и да избере достойния път към свободата! Аз избрах свободата – избрах Възраждане! Изберете и вие! На 2-ри Април” !

         Слоганът на „БСП за България“ е „Да! Можем“.Какво точно може БСП… не се казва. Но вероятно, както в случая на ПП-ДБ, слоганът е отворен за интерпретация от партийните фенове. Проблемът идва от това, че с постоянния спад в подкрепата за социалистите от април 2021 г. насам, мнозина от червения електорат вероятно се питат „А можем ли наистина?“

         Така или иначе, все пак БСП ще влезе в следващия парламент, така че Корнелия Нинова гордо да може да каже: „Да, можем… да минем 4% на избори“.За това ще се борят феновете и членовете на БСП в община Несебър.

         В пп „Български възход“ няма слоган.Партията на о.з. генерал Стефан Янев, човекът отговорен за някои от най-съществените въпроси в кампанията на предишния вот („Защо тръбата е цяла? Защо газът тече?“), сега е решила, че няма нужда от някакъв слоган, който да определя предизборната им кампания.

         Самото име на формацията „Български възход“ си казва всичко – тя се грижи за възхождането на държавата – нима имат нужда от нещо по-конкретно? В интерес на истината партията няма нито конкретна платформа, нито конкретни послания, така че на този фон щеше да е странно, ако бяха сложили и някакво ясно и притегателно изречение, под чието мото да протече кампанията им. Упълномощеният на „Българският възход”, базиран в Обзор, дойде на консултациите за СИК в община Несебър. Но предизборната кампания тук е не толкова популярна.

         Без слоган и в „Левицата“. Ексчленовете на БСП, напуснали или изгонени в „Позитано, за кампанията се обединиха с обещание да върнат лявото на българите, също нямат ясен слоган, но за сметка на това компенсират с още обещания – те са срещу войната, срещу затварянето на ТЕЦ-овете, срещу високите цени и спекулата, както и за таван на цените.

         Мая Манолова и компания обещават, че те ще са застъпниците на народа.Остава само някой и да им повярва на обещанията.В община Несебър, едва ли?…

         Слоганът на „Има такъв народ“ е „Държавата, това сте Вие!“.Един слоган, който да напомни на избирателите, че не партиите, а те са суверенът – тази толкова любима дума на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. И наблягайки на тази роля на избирателите, формацията се опитва да се впише „на страната на народа“.

         Вече в ръцете на избирателите е да покажат на какво мнение ще са по въпроса и дали искат точно ИТН да бъде на тяхна страна.Иначе в община Несебър електоратът на ИТН все повече спада при гласуването.

         Междувременно в реалността гласоподавателите ще трябва да намерят първо отговор на въпроса дали въобще има смисъл да идат да гласуват, а едва след това да преценят за кого точно да дадат гласа си.

         Защото ако партиите и коалициите и за този вот си мислят да имитират политически процес, докато се готвят за по-следващите избори… въпросът „а кому въобще е нужно“ ще се превърне в истинския слоган на тази кампания.