Регистър, който не е валиден за военните паметници в Несебър

         Не е първоаприлска. На 1 април 2008 г. беше разпространена информация , че ще правят регистър на военните паметници в Бургаска област.

         Военните паметници в Бургаска областта ще бъдат издирени, проучени и картотекирани съгласно новия закон приет от Народното събрание пред януари тази година. Вече е създадена областна комисия „Военни паметници”, която ще координира опазването, поддържането, възстановяването и изграждането на нови.

         Комисията се ръководи от областния управител Любомир Пантелеев и в нея влизат представители на областна управа, музейни работници и военни. Тя трябва да извърши оглед на регистрираните военни паметници, да установи тяхното състояние и да планира финансови средства за възстановяване, поддържане и опазването им.

         В срок до 30 юни т.г. трябва да се изготви областния регистър на военните паметници в региона и до 30 юли трябва да се впишат в Националния регистър.

         По смисъла на Закона военен паметник е недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на военнослужещи от Българската армия, взели участие във война, водена от българската държава, на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън територията на страната и при изпълнение на служебния им дълг в мирно време при защита на населението, както и на участниците в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и на участниците в Македоно-одринското опълчение. Военни паметници са и военните гробища, гробници, костници и мавзолеи.

         От 2008 г. насам дузина, че и повече, областни управители на Бургаска област уж актуализирали Регистъра на военните паметници и паметни плочи в област Бургас.Това което не е актуализирано в Бургаска област, същото се отнася и за Община Несебър, т.е. регистъра е невалиден за военните паметници в Несебър.

         Ако установиш „актуалния” списък на Регистъра за военните паметници в Несебър ще попаднеш на текста, че:

         „В центъра на града, площад „Жулиета Шишманова“, до пощата (новата част) има паметник, изработен от бетон, облицован с гранит. Посветен е на загиналите във войните. Размери: дължина 25 см, широчина 200 см, височина 200 см. Надписи на паметника: „БЪЛГАРИЙО ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА“; „В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ от общ. НЕСЕБЪР БАЛКАНСКА ВОЙНА ЗАГИНАЛИ 8, I СВ. ВОЙНА ЗАГИНАЛИ 18, II СВ. ВОЙНА ЗАГИНАЛИ 23“ /б.м./.

         Регистърът не само е навалиден, но и фалшив, и несъществуващ. Това е така, защото тази паметна плоча отдавна е изчезнала. Докато съществуваше в плочата пишеше, че загиналите от Несебър за Балканската война били 8, за Първата световна война – 18, а за Втората световна война – 23.Но и тогава беше фалшиво, защото загиналите за Втората световна война е 26.Очаквайте още по темата.