Легендата на българската художествена гимнастика започва от Несебър, а барелефът стоеше самотно

         Родена на 5 януари 1936 в Несебър Жулиета Маркова Шишманова е българска състезателка и треньорка по художествена гимнастика.С нейните възпитанички Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова става всепризната треньорка.

         На Световното първенство в Копенхаген /1967, Шишманова, със своята възпитаничка Мария Гигова печели първия златен медал (на обръч) за България. През 1969 г. е официалният триумф на Шишманова във Варна. На следващото Световно първенство в Хавана, Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка. За постижения в работата си е носител на редица държавни отличия (Заслужил майстор на спорта, Заслужил треньор, Герой на социалистическия труд -18.11.1971).

         През 1981 г. спортната журналистка Маргарита Рангелова издава документален очерк „Жулиета Шишманова” и нейните възпитанички Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова.

         В нейната биография няма нищо необикновено. Родена е в Несебър, първите стъпки в спортната гимнастика прави като ученичка в Поморие при Димитър Иванов. После в Бургас Спасия Вълчанова и Невена Ганчева забелязват необикновенната енергия на 14-годишното момиче и предопределят нейния път в спорта. Във ВИФ специалистките Албена Мирчева и Цветана Димова я включват в представителния отбор по спортна гимнастика.

         Първите винаги се помнят. Жулиета Шишманова е тази, която още в зората на художествената гимнастика търси новото, вижда своя спорт с години напред.

         След световното първенство в Копенхаген през 1967 г. чуждите вестници пишат: „Българките са най-добри“. Още тогава Шишманова със своята възпитаничка Мария Гигова, спечелила първия златен медал (на обръч) за България, показва на света, че се за ражда новата съвременна българска школа.

         След две години идва и официалният триумф във Варна. И това не е мимолетен проблясък, защото на следващото първенство в Хавана Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка. Жулиета имаше някаква необикновенна сила, някаква особено енергия. Захванеше ли се с нещо, това бе сигурен белег, че то ще бъде завършено докрай. С нейното име се написаха златни страници в историята на българската художествена гимнастика.

         На 27.04.1971 Пеньо Апостолов Попов-председателят на Изпълнителния комитет на Градския народен съвет – Несебър на заседанието си обявява и се гласува удостояването на Жулиета Шишманова за „Почетен гражданин на Несебър”.

         На рождения ден на Шишманова барелефът й стоеше самотно.Дори и символичната роза на барелефа беше присвоенa от неизвестен случайник.