Щъркелите вече са в гнездата в квартала Каменар

         Щъркелите пристигнаха в района ни още с настъпването на астрономичната пролет. Те прелитяха  близо 4000 км. Поверието гласи, че видиш ли щъркел може и да свалиш мартеничката и да я завържеш на плодно дърво, за да бъде годината плодородна. Но какво ли трябва да направят хората видели красивите птици, преди да са си вързали мартенички?

         Смята се и че щъркелът е божествена птица, символ на здраве и дълголетие. В народните вярвания и суеверия щъркелът присъства неизменно. Най-известните се отнасят до състоянието на първия щъркел, който видиш през годината, и до това какво ще ти се случи, ако навредиш на щъркел. За първото – за да ти е щастлива годината, първият видян щъркел трябва да лети. Второто – ако навредиш на тази птица – чакат те големи нещастия.Някои щъркели не успяват да отлетят през есента на юг по различни причини или се връщат у нас посред зима, което хвърля в ужас хората, загрижени за тях.

         Ако потърсите помощ за състоянието на щъркела, обикновено ще чуете, че това е нормално явление. Реално не е нормално физически и психически здрав щъркел да остане да зимува тук и птиците, които остават най-вероятно са болни, твърде възрастни, с травми, твърде слаби за да издържат трудния прелет или просто психически увредени, ако са били отглеждани от човек.

         Това се случва, когато например малко щъркелче падне от гнездо и бива доотглредано от хора, които не правят необходимото за да си остане птицата дива, а я опитомяват и импринтират. Ако птицата успее да се установи до водоем, богат на храна дори през зимата, тя ще успее да преживее, стига да не стане жертва на хищниците, ако изобщо не може да се качва някъде над земята през нощта. Ако няма достатъчно храна, обаче, птицата няма шанс, освен ако не се подхранва изкуствено.

         Ако има покрай вас такъв останал щъркел и видимо не може да лети, подайте сигнал за него в Регионална инспекция за околна среда и води – Бургас. Ако щъркелът лети, единственото, което може и е допустимо да се направи е да се подхранва, за да изкара зимата.