Преминаха предизборните кампании за парламентарните избори в община Несебър

         Преминаха предизборните кампании за парламентарните избори в община Несебър.Първи бяха тези от ГЕРБ/СДС. В мрачната и студената зала на ресторант „Мариета” присъстваха 30-тина членове и фенове да видят и чуят старите /нови/ кандидат-депутати.

         Откриването на кампанията , в присъствието на Иван Алексиев, кмет на Община Поморие и председател на Областния партиен съвет на ГЕРБ- Бургас, започна със Стоян Пирев- председател на Общинския партиен съвет- Несебър. Сред актива присъства и единственият общински съветник в Несебър Христо Яръмов.

         Присъстващите кандидат-депутати от ГЕРБ/СДС се представиха с политико-биографичните си данни, като акцента в кампанията бе да се гласува за Мартин Богданов с преференциален вот с №105. Богданов се афишира в предизборни кампании още от 2007 г., беше кандидат –съветник, но всичките 21 кандидат-съветници изпаднаха в кампанията, но през 2022 г. получи в преференциалния вот 448 гласа. Все пак е нещо.

         За гербовия сайт в Несебър няма нищо повече освен, че е публикувана поканата за откриването на кампанията на 9 март и анонс за театрално представление на 24 март.Иначе,в миманса присъстваха Иван Дашев и Димитър Бойчев от платформата „Напред Несебър”.

         Константин Иванов от „Продължаваме промяната” / „Да България” сам се представи в ритуалната зала „Сочи” в Стария Несебър.Този път залата беше осветена, отоплена, озвучена, визуална. Но и в този случай, както и в „Мариета, Иванов бе поканил цялата община, но се събраха общо – 26 души.

         Сред тях беше Кръстьо Пеев от платформата „Обществен съвет – Несебър”, Георги Шишманидов от сдружението „Месемврия 2020”, Георги Карачев от сдружение „Месамбрия Понтика” и Ивайло Ляхович, известен от времето когато създава Инициативен комитет през 2010 г с подписката за излизане на Стария Несебър от ЮНЕСКО. От всичко това нищо не се случи, освен срама за опетняването на града и общината.

         Смущаващо бе, че в залата нямаше представители от партията „Да, България”, която е коалиционен партньор.На предишните парламентарни избори преференциалния вот за Константи Иванов бе с 200 гласа. Към този вот бе трябвало да се добави и Звезделина Каравелова от „Възраждане“, получавайки 105 гласа.

         Зала „Мелсас” в Новата част се оказа тясна за членове и симпатизанти на БСП, които се събраха в Несебър и съставните селища на общината, за да посрещнат националния лидер Корнелия Нинова.

         Събранието бе водено от Яни Янулов – председател на Общинския съвет на БСП – Несебър в присъствието на представителната парламентарна група, водена от водача във 2МИР Петър Кънев, както и председателят на Областния съвет на БСП – Бургас Стойко Танков.

         Бившият вицепремиер Нинова, която успя да прокара безпрецедентна социална програма докато бе в управлението, говори близо час като посочи кои са основните приоритети пред БСП и формулата за излизане от кризата.

         На първо място това е таван на цените, какъвто вече налагат все повече европейски държави. На второ подпомагане на земеделието, на трето спиране на контрабандата, която убива българското производство, на четвърто – борбата срещу джендър идеологията и не на последно място – подкрепа за социално уязвимите.

          БСП успя да прокара идеята си за безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници от 1 до 12-ти клас, еднократна помощ за всеки ученик от 1-ви до 4-ти клас в размер на 300 лева, увеличено майчинство и детски надбавки, а младите семейства с деца имат необлагаем минимум върху заплатите си, изброи в речта си Нинова.

         За разлика от двете кампании на ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ към Нинова бяха отправени дузина въпроси, които бяха изчерпателни. Накрая, Нинова заяви, че хората, както в Несебър така и цялата страна, са притеснени от проблема с войната в Украйна. Ние сме за запазване на неутралитет и сме за това България да не предоставя военна помощ на Украйна. Трябва дипломация и търсене на мирно решение.

         Съвсем накрая на събранието, стана известно, че в Поморие са приети нови членове на БСП, а Корнелия Нинова приветства ветерана на партията Никола Харизанов по случай юбилейната му 90 годишнина.