Безвремее с монтиране, инсталиране, демонтиране, опростачване…

         Кой / кои/ монтират, инсталират и демонтират кандидат –депутати за Народното събрание, а след това потенциалните кандидат-избиратели се имагинизират, а изборния процес от само себе си се опростачва.За всичко това се осъществява с т.н. измамна реалност.

         Да започнем с реалността.Във вота се състезаваха 30-тина партии и коалиции, а досегашните участници в за парламента бяха „ГЕРБ-СДС”, „Продължаваме промяната – Демократична България“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България” и „Има такъв народ“, а впоследствие и пп „Величие” За внимание се бориха и множество по-малки формации – нови, по-слабо известни или със сменени имена. Освен на привържениците си те разчитаха и на гласовете на разочарованите от политическото статукво избиратели.

         На 9 юни за парламентарните избори по СИК в Несебър най-много гласове получи ГЕРБ/СДС – 1459/23,05. След това са: „Възраждане”- 1251/19,70, „ПП – ДБ”- 982/15,50, „Величие”-499/7,90, „Има такъв народ”- 398/ 6,30, „БСП за България” – 371/5,80, ДПС-210/3,30.

         Извършено ли е монтиране, инсталиране и демонтиране на изборния процес в община Несебър? Митичните кукловоди, както тук, така и в София, това на пръв поглед това не се е случило.С изключение на пп „Величие”, останалите партии и коалиции тук са структурно-системни организации.

         Това е така, но политическата безпътица има явно обяснение, че обществеността в Несебър не може да даде чрез избори посока на парламента, защото не знае кого да прати да я води. Всички му се струват еднакви или поне сходни. На политическата сергия няма голям избор и като не намира какво да си вземе, предпочита да не гласува. От избори на избори единствената промяна е спадащата избирателна активност в Несебър – 30,08%.

         Замислите се, че в колективните представи за партиите и коалициите са аморфна маса, откъсната от обществените проблеми. Между лявото и дясното се забелязва разлика само в исторически план. Устремили се към въображаемия център с амбицията да привлекат избиратели от различни сектори, много партии се оказаха в крайнодясното. Неговата привлекателност е толкова силна, че нови формации се появяват единствено към „Величие”.

         Този, който не е сляп и има познание за случващото се, може да прогледне и в бъдещето, а това явно е опасно за някои кръгове – и за /де/ монтирането и за инсталирането. Зад подобни провокации на гласоподавателите се крият имагинерни сили, а кукловодите лесно манипулират и водят несебърските избиратели към опростачването на предизборната кампания в Несебър.Това не се е случило за изборите на 9 юни. Същото е било и преди това.

         Това се случва и се повтаря отново.Какво каза по този случай президентът Румен Радев: „Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като Делян Пеевски и възможността те да си присвояват безпрепятствено правото да се обявяват за евроатлантици, да раздават правосъдие наляво и надясно и да се превръщат в морални стожери показва, че нашата политическа система е тежко заболяла и начинът да я възстановим е чрез радикална хирургия. Скалпелът е в ръцете на българските избиратели, когато и да са изборите.“

         Всичко това се отнася и за тези в списъка на кандидат депутатите: монтирани, инсталирани, демонтирани и мотивирани за опростачването на настоящата и бъдещата предизборна кампания.

         Да започнем с пп „Меч”. Ако претърсите, може да установите, че Радостин Василев бил монтиран еднократно, инсталиран, демонтиран, и пласиран три пъти като депутат в Народното събрание. Сега се кани да бъде монтиран за четвърти път. *

         Виж какво представлява коалиция „Синя България“. Тя е партия „Консервативно обединение на десницата (КОД)“, партия „Български демократически форум“, партия „Движение демократично действие – ДЗ“, партия „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)“, партия „Движение България на гражданите“, партия „Партия консервативна България“, партия „Радикал-демократическа партия в България“. Всички те без изключение са монтирани, инсталирани, демонтирани, практически – обикновени политсимуланти.

         Ужасяваща е „Левицата“ като политмутация , основана на 12 февруари 2023 г. от „Изправи се, България“, Алтернатива за българско възраждане (АБВ), „Движение 21“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, „Българска прогресивна линия„ и „Нормална държава”.

         Българското ляво, дълго доминирано от БСП, се дроби на по-малки партии, които печелят все по-малко гласове. Въпреки това екскметицата на София Ваня Григорова оглави нова коалиция „Солидарна България“. В нея има три формации – „Изправи се.бг“ на бившата омбудсманка и също кандидатка за кмет на София, стигнала до балотаж на по-предишните избори – Мая Манолова, „Българска левица“ и „Обединена социалдемокрация“.

         Същото се отнася и за другите две коалиции: „Неутрална България“ (партия „Комунистическа партия на България“, партия „Българска комунистическа партия“, партия „Партия на българските комунисти“, партия „Русофили за възраждане на отечеството“) и „Коалиция на розата“ (партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, партия „Обединен блок на труда български лейбъристи“, партия „Родолюбие 2000“)
* „Меч”/Морал,единство, чест/ Радостин Василев – 261/4,11
„Синя България” Вили Лилков и др. -123 /1,94
„Солидарна България” Ваня Григорова и др.-81/1,27
„Център „ Васил Божков- 64/1,01
„Български възход” Стефан Янев– 60/0,94
„Левицата” – 56/0,88
ВМРО – 34/0,54
„Ние идваме” Николай Хаджидимов – 27/0,42
„Зелните „Йонко Грозев -24/0,38
„Глас народен” Светослав Витков – 22/0,35
„Зелено движение” Даниела Божинова -20/0,31
„Единение” Иван Христанов – 14/0,22
„Истината, само истината „Венцислав Ангелов -11/0,17
„Ние гражданите” Валери Григоров -10/0,16
„Пряка Демокрация” Петър Клисаров- 9/0,14
„Граждански бло „ Иван Гешев- 9/0,14
Български национален съюз „Нова демокрация“ /БНС – НД/ Боян Расате-6/0,09
„Българският съюз за директна демокрация” /БСДД / Георги Неделчев -5/0,08
„Общество за Нова България” /ОНБ/ Маргарит Мицев/- 5/0,08
„Български гласъ” ,Георги Попов-5/0,08
„За велика България“, Камен Попов- 5/0,08
„Българско национално обединение”/ БНО / Георги Георгиев-5/0,08
„Коалиция на розата” Александър Томов – 2/0,03
„Неутрална България „Николай Малинов- 2/0,03

         Да продължим с гледната точка от статистическите данни на парламентарните избори в Несебър. Да уточним, че тогава, и в близко бъдеще, безвремеето за кандидат – депутати ще продължи с монтиране, инсталиране и демонтиране от знайни и незнайни кукловоди. Партията „Величие” беше монтирана, инсталирана, и впоследствие – демонтирана, а практически се разпадна и спря да съществува.Коалицията „Солидарна България” също се разпада, както и ДПС.

         Да си припомним, че най-старата партия в България е на БСП, а в последно време партията присвоява предисторията от докомунистическо и комунистическо време. Тогава може да се е позиционирала вляво, но сега къде е? Председателката на ВС на БСП Корнелия Нинова окастри партията до кочан, от който не никнат леви издънки. Усилията на новото ръководство да си върне отпаднали през годините обелки, само дооформя образа на БСП като националистическа и крайнодясна партия. Нинова подаде оставката си, но останаха сегашните партийни бонзи като Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов и Кристиан Вигенин.Междувременно Нинова обяви пред медиите, че оставката му е проформа и имала готовност да се кандидатира за трети път като партиен БСП вожд. Би трябвало да добавим, че съществува и другата безпартийна бонза Петър Кънев, монтиран и инсталират в гражданската квота към БСП в Областния съвет на БСП. Та, бонзата Кънев продължава да тегли към дъното на вързания т.н. воденичен камък. Бонзата от години създава всякакви трудности в работата на партията, но продължава като безпартийник да прави живота извънредно тежък на 13-те партийни организации в Бургаска област.

         Да уточним, че в преносен смисъл използването на БСП /без/ партийник може да се определи от бонза като чиновник, който е с високо самочувствие и си придава важност.Всъщност, правилното общо название за бонза е бхикшу.Та такива бхикши, както в София и Бургас, така и в Несебър, се мандахерцат на парламентарните избори, разбирай, движат се бавно, клатушкат се, мотаят се.

         Да се върнем отново към гледната точка.монтиран Погледът е ясен.Първоначално Делян Пеевски е монтиран към НДСВ през 2001 г. и става най-младия ендесевеец в партията. Впоследствие е инсталиран към „Мултигруп” през 2002 г., по-късно е инсталиран към гражданската квота на ДПС, а впоследствие е монтиран като съпредседател на ДПС, а по-рано и към КТБ.

         Какво още ще се случи повече за инсталирания Пеевски? След като почетният председател на ДПС Ахмед Доган вероятно подритне Пеевски, ще бъде редемонтиран и инсталиран на нещо друго, търпян като неудобния придатък заради Ахмед.

         Същата ще бъде съдбата на БСП – бхикшите в София, Бургас и Несебър. Мандахерцане след мандахерцане бхикшите си въобразяват, че като обявят няколко декларации, и всички изведнъж ще се натекат към лявото обединение с по-малки формации на бивши лица на партията в очакване на очертаващите се поредни предсрочни избори. Евентуалната коалиция обаче може да се спъне във вътрешнопартийното противопоставяне между лагера на подалата оставка като председател Корнелия Нинова и временното ръководство, съставено от нейни доскорошни поддръжници.

         И пак за гледната точка към предизборната сметка за аритметиката.Какво показва този Сбор? Да започнем със Сбора: „БСП за България” в Несебър са гласували 371/5,84, към тях могат да се добавят и тези от левите обединения: „Солидарна България” -81/1,27, „Левицата” – 56/0,88, „Коалиция на розата”- 2/0,03 и „Неутрална България – 2/0,03, или всичко 512/8,06.

         Да добавим, че наскоро беше тиражирана Хартата за единен ляв фронт подписали левите политически младежки организации в България, а младежите се обявиха за еволюция на лявото и за нови смели и трансформиращи политики. Циничното в случая е, че младежите били поздравени от и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров и председателя на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.
Ужасяващо досадно е, че вместо да са подали оставките си , те продължават да се мандахерцат за щяло и нещяло. Това, което е ясно, че нито един представител, упълномощен от младежкото БСП в област Бургас, не е подписал т.н. Харта.А това е така, защото младежко БСП в Областния съвет на БСП – Бургас не съществува.

         Но да се върнем отново към оня Сбор на аритметиката.От последните три парламентарни избори, въпреки усилията на Общинския съвет на БСП – Несебър, вотът на резултати спадат и спадат.И това ще продължи дотогава, докато измамната реалност бъде прекратена, а партийните БСП – бхикши на „Позитано” бъдат изчистени.Веднъж и завинаги.

.