Несебърските фронтоваци – 9 май или 17 юни и 24 юни от Победата над хитлерофашизма

         Предстои ни полагане на венци на паметната плоча в близост до читалище „Яна Лъскова – 1905“ в Стария град за честване Деня на Европа и победата над хитлерофашизма” на 9 май.

         Но защо на 9 май, а не на 17 юни 1945? Защото 9 май е бил на 17 юни. Под командването на генерал Владимир Стойчев нашите войници достигат най-далечния рубеж на българската войска през 1945 г. на австрийските Алпи и на 8 май генералът подписва споразумение за демаркация с командващия 8 британска армия генерал Кейтли.

         Тогава на 9 май е с подробност от Деня на победата, така че той се чества на 17 юни.Войници от Първа българска армия, в чиито състав сражават и несебърски фронтоваци, при завръщането си от победата във Втората световна война се строяват за посрещането на 17 юни пред генерал Стойчев на храма „Св.Александър Невски”.

         Несебърските фронтоваци в Отечествената война 1944/1945 г. са от: Паницово-12, Раковсково-4, Козница-4, Обзор-69, Кошарица-40, Свети Влас-24, Баня- 34, Емона-2, Тънково-12, Гюльовца-37, Равда 22, Оризаре-46, Несебър-85 – общо 391.

         79 години от победата над фашизма

         „Българийо за тебе те умряха”,”Паметта минава през годините”,”Фашизмът не е само спомен”,”Всички воювахме храбро”,”Те се сражаваха самоотвержено”, ”Храбреците са сред нас”,”Народната памет разказва”- това е пътят, който изминават несебърските войници от 24 пехотен полк в Победата над фашизма.

         ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ Сбъднатото пророчество на Алън Фостър Дълес*

          „…..Ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни. Човешкият мозък, съзнанието е приспособено към промяна. Посявайки там хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как?

         Ние ще намерим наши единомишленици, наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна по своя мащаб трагедия към гибелта на най-непокорния народ на земята, окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.

         От литературата и изкуството ние например постепенно ще изтръгнем тяхната социална същност, ще отучим художниците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, киното ще изобретяват и прославят най-ниските човешки чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието,садизма и предателството-с една дума, каквато и да е безнравственост.

         В управлението на държавата ще създадем хаос и бъркотия. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за безпринципността на чиновниците, рушветчийството, всичко, което води до онова, което им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат издигнати в добродетел. Честността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелица на миналото.

         Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх на един от друг, предателството, безсрамието, национализмът и враждебността между народите, най-вече враждебността и омразата към руския народ – всичко това най-ловко и незабелязано ще култивираме и то ще разцъфне с кичести цветове.

         Само малцина, малко хора ще се досещат или даже ще разберат какво става. Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Ще изтръгнем духовните корени на болшевизма, ще опошляваме и унищожаваме основите на родната нравственост. По този начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и ще отстраняваме ленинския фанатизъм. Ние ще се занимаваме с хората още от детските и юношеските им години. Главният залог ще бъде върху младежта. Ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Ето това ние ще направим.

Всичко това ще извършим под девиза:” Защита на правата на човека и гражданските му свободи…” ___________________________________________________________________________* Цитат от речта на Алън Ф. Дълес – ръководител на американските тайни служби по време на Втората световна война и бъдещ шеф на ЦРУ, при награждаването на висши офицери от американската армия, участници във Втората световна война 24 февруари 1945.

         Попаднах на цитата от тази реч, ровейки се в архивите във връзка със събирането на документи още преди навечерието за 70 годишнината от Втората световна война и несебърските участници в нея.

         Дълес е произнесъл речта малко преди края на Втората световна война, а след това доразвива някои от нейните постановки през 1947,след като Чърчил през 1946 е обявил началото на Студената война в речта си във Фултън.

         Ако човек се порови малко повече в историческите източници ще установи,че постановките от тази реч стават платформа, върху която се гради политиката на САЩ и ЦРУ спрямо СССР и другите страни по времето на мандата на Дълес като петия директор на ЦРУ /1953-1961/,а и през целия период на т.н. Студена война.

         От 1990 г. насам се смята,че Студената война е преустановена от Запада. Но човек не трябва да си създава илюзии, че този план не действа и понастоящем за страни като Полша,Украйна,Чехия,Словакия,Унгария,Румъния,прибалтийските републики,а и спрямо страната ни.

         Не само че е в действие, но и има вече значими резултати от него.Той има своето продължение в наши дни. Как? Налага се да се припомним за съществуването на план „Ран – ъ т”.Той е практическо продължение на платформата на Алън Дълес, в т.н. „Преход на България от социализъм към демократичен капитализъм”.

         Този план не действа автоматически върху процесите и явленията в различните сфери на българската действителност. Достатъчно е обаче да се проследят изявите на действащите ни президенти, на правителството като цяло, и на отделни министри и депутати.

         Не са ли те красноречиво олицетворение на пророчествата на Дълес? За поредния път,да. На 4 октомври 2010 г. пред двора на посолството на САЩ в София бе издигнат паметник на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война.Паметникът е дарен от Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота.

         В края на 1943 и началото на 1944 г. София е бомбардирана многократно от въздушни формации на Великобритания и САЩ като столица на държава, съюзник на Германия във войната.

         По официални данни при бомбардировките загиват 1243-ма жители на столицата, 1355 са ранени, а разрушените сгради са над 5300, главно в центъра на града. По същото време са бомбардирани и други селища на страната – Драгоман, Враца, Карлово и военното летище там.

         Българската противовъздушна отбрана сваля над 100 американски и британски самолета, загиват 159 офицери и сержанти, в плен попадат 329 летци и бордови стрелци, сочат данните, изтъквани от някои историци.

         Но нека хвърлим поглед по-конкретно върху събитията по случай 79-годишнината от края на Втората световна война, несебърските участници в нея и почитането на несебърското участие.

         На 9 май отбелязваме Деня на Европа и победата над Хитлерофашизма. Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. През 2024 г. се навършват 79 години от края на Втората световна война и 74 години от декларацията на Робер Шуман.

         Денят на Европа се почита на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

         Декларацията на Шуман стои в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на ЕС. В България той е обявен за такъв с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

         С полагане на венец на паметната плоча на антифашистите, която се намира в близост до читалище „Яна Лъскова – 1905“ в Стария град, понякога община Несебър отбелязва Деня на Европа и победата над хитлерофашизма”.

         Нито една от другите институции тогава, извън Община Несебър и Общинския съвет, не прояви някакво по-специално внимание към живялите фронтоваци.Нито читалищата, нито училищата, нито която и да е било друга институция или пък партия.