Васил Киров на 90 години – партиен и стопански деятел и художник

         Васил Киров – най-дългогодишният кмет на Несебър до 1990 г. стана на 90 години. Той е избиран за кмет /председател на Изпълнителния комитет на Градския общински народен съвет и Общинския народен съвет/ първоначално за периода 1962 -1966 г., когато се слага основата за развитието на Несебър като туристически град, а след това и през времето 1981-1990 г. Знаменателно е, че преди 40 години тогава Киров приема подписването на дипломата за вписването на Старинен град Несебър в Списъка на световното наследство от генералният секретар на ЮНЕСКО Амаду Мхтар МБоу, а град Несебър се превръща във визитната картичка на България пред света.

  Васил Киров е сред тесния си приятелски кръг хора, които приемат юбиляря с максимата, че е философ с душа на художник, заради хобито си да рисува, най-вече портрети.

         Киров е завършил специалността „Философия” в софийския университет „Св.Климент Охридски”, кандидатствал е и в националната художествена академия, а след 60 години негови приятели и съмишленици му спретват изложба с избрани творби, рисувани през годините, събрали почитатели в аудиторията на Демонстрационния център.

         Бронзовата пластика е изработена специално от доайена на несебърските художници Радослав Ралев.

         Васил Киров е признавал, че трудният и отговорен пост не успява да го отдалечи от голямата му страст – рисуването. Може би и заради това изложбата му бе озаглавена „Философът, който рисува”, а по пътя на столетниците може да се олицетвори още една максима за юбиляря Киров : „Рисувам, следователно съществувам“.

         А днес юбилярят ще получи поздравителни адреси от близо и далеч.