В унисон към „Различна есен” и юбилейната годишнина

         В Народния театър „Иван Вазов” на четвъртия етаж в зала „Апостол Карамитев” Юлия Пискулийска * се представи за юбилейната си годишнина и за поетичната си книга „Различна есен”. Словото на Юлия започна с думите:

         „Обичам думите, защото макар и неизречени, те съществуват в нас. Те са нещото, което винаги може да бъде с нас, да ни говори, когато сме сами, да ни разплаква, когато сме тъжни и да ни обича, когато не сме обичани. Думата е всичко“.

         Събитието не беше поетична вечер, а поетично – музикален рецитал, събрал почитатели на поезията, творци, хора с различни професии, всеки изявен професионалист в своята област.

         На първия ред сред най-високите гости присъства вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, а до нея бе и Янаки Стоилов, доскоро служебен министър на правосъдието на България и отскоро назначен от президента Румен Радев за конституционен съдия с мандат 2021 – 2030 г.

         Tук бяха и героите от „Незавършен портрет 1” и „Незавършен портрет 2“ от интервюта на 50 български жени с 41 български мъже, които заемат различни позиции в българското общество.Присъстваха и представители, т.н. албенци от фондация „МОСТ“ /Медии, общество, семейство, традиции/.

         Началото на поетичната вечер започна и се води от самата Юлия, както за книгата, така – и за бележитата си 80-годишнина. Пред присъстващите се заредиха снимки, Кирил Петков и Стефка Пискулийска бяха режисирали чрез тях всичките осемдесет години на Юлия. Снимките коментираше юбилярката, някъде с тъга, някъде със самоирония. Припомниха се епизоди от минали срещи на Юлия с врачанско-софийска публика по повод премиери на нейни книги. *

         Снимков материал от детските и младежки години на Юлия във Враца, както и знакови случки от живота на журналистката в дългогодишната й житейска и професионална история като журналист, поет, писател, общественик в София, страната и чужбина.

         Пространството се оказа тясно в залата за всички почитатели на четената поезия на няколко поколения българи, а на този фон се показа и проговори Татяна Лолова.Някои смятат, че тя вече е починала, но и от небитието Лолова оживя и разказа пред аудиторията най-различни случки от животописа на Юлия. Рожденичката пък сподели, че Таня не може да бъде описана. Бяхме неразделни 25 години. Тя обсебваше всеки, който се докосне до нея. Много истории имаме, много сме пътували. Много уважаваше труда на хората. Умееше да прави спектакъл навсякъде, не само на сцената. Тя беше наистина човек на духа. Имаше много богата култура. Не обичаше да огорчава хората. Гледаше да бъде добра с всички. Умееше да ти каже с най-топли думи нещо за някого.

         Преди връчването на почетния плакет за принос към българската литература и журналистика, и по случай 80-ия ѝ юбилей на Юлия Пискулийска, вицепрезидентът Йотова сподели, че: “Юлия Пискулийска е човек – духовна вселена, ураган от енергия и амбиция, с голяма вътрешна сила. Когато вярва убедено в една идея, Юлия я отстоява докрай”, посочи в приветствието си вицепрезидентът. “Колко битки сме водили заедно, останахме донкихотовци срещу вятърни мелници”.За да отмиеш злобата на деня, да приемеш по-леко днешните трудни и напрегнати времена на кризи, взимаш книга на Юлия Пискулийска. В книгите й откриваш мечтата за свят на красота, любов, нормални човешки отношения, воля и сила. Лекарите лекуват физическите болести, Юлия е лечител на човешката душа”.

         След удостояването с плакета Юлия прочете няколко избрани стихотворения от поетичната книга „Различна есен”, последваха и други авторски текстове, изчетени от изразителния рецитатор проф. Милена Пенева.Пред публиката говори и Люба Пашова, водеща на предаването „Извън играта“ от БНТ, разказвайки за личността на Юлия в необичайна и непозната светлина, отразениа в предизвикателствата и лудориите в поетическото творчество. Юлия помоли от първия ред да стане д-р Теодор Замфиров и му благодари, че години наред е спомоществовател на нейните книги. Те не биха видяли бял свят без него.

         Честит юбилей на прекрасната поетеса, писателка, журналист, моя дългогодишна приятелка и редактор Юлия Пискулийска, обяви в приветствието си Мира Радева – доцент по социология в ПУ „Паисий Хилендарски”. В новото си амплоа социологът Радева, съвместно с дъщеря си Анна Янова- Катуър и съпругът й Джеред Катуър, в унисон изпълниха не само две песни, а представиха увлекателен разказ с много любов и чувство най-известните песни на Едит Пиаф, потапяйки се в неповторимата атмосфера на поетичната вечер.

         Една огромна торта, с изрисувани от шоколад лалета, любими цветя на Юлия, беше изненаеда и подарът от приятелката на поетесата Петя Гълъбова.

         За юбилея бе пристигнала от Сиатъл сестрата на Юлия със сина си Славян и внуците Илаейджа и Антон. Тук бе и професор Ангел Кунов- брат на Юлия. От Дубай долетя за празника и внучката на Юлия, втората Юлия Пискулийска, с нея бяха сестра й Джена, майка й Зорница и баща й Милен.

         Янина, най-голямата внучка, дъщеря на Стефка, бе довела Леда, правнучката на Юлия, която смело се качи на сцената при прабаба си. Присъства и братовчедът проф. Лъчезар Гроздински със съпругата си проф. Милена Пенева.

         Семейството и приятелите на Юлия вдигнаха наздравица с чаша вино, на фона на песента „ Омагьосен кръг”, по стихове на Юлия, музика на Тончо Русев, изпълнение на Вили Кавдалджиев.

* Юлия Пискулийска е родена на 30.06.1942 г. в град Враца. Завършила е специалност „Български език и литература“ в СУ „Св. Климент Охридски“., втора специалност „Руски език и литература“. Работила във в. „Труд“ /редактор в отдел „Култура“/, сп. „Пламък“, издание на Съюза на българските писатели, /редактор в отдел „Публицистика“/ в.“Ние, жените“ /заместник-главен редактор, в. „Континент“ /завеждащ отдел „Цивилизации“/.

         На конгрес на СБЖ е избрана в ръководството на творческия съюз и напуска в. „Континент“. Има почетна грамота на СБП „За принос към българската литература“ и „Златното перо“ на СБЖ. Публицистиката ѝ е насочена към горещите точки на политическия и социалния живот на България.

         Пискулийска е първата жена, избрана в ръководството на СБЖ, където два мандата е активен заместник – председател по професионално-творческите въпроси, възстановява в-к „Поглед“ и работи неуморно за свободата на българската журналистика. Член е на СБП и СБЖ.Смъртта я разделя със съпруга й Асен, има три деца – Стефка, Зорница и Йордан, четири внучки – Янина, Юлия, Джена и Петра, внук Асен и правнучка Леда.

* Книгите на Юлия Пискулийска са : „Спътница на облак“, „65“,”Две минути преди скока”, „От Я до А – приказки за сън“ – за деца и възрастни, „Болка трябва да има“, „Ключът“, „Камбаните на тишината“, „Черни вторници“ – документални разкази, „В часа на петела“ – публицистика, „Късен памид”, „Някога Никога”, ”Щрих”, ”Опит за портрет на Венко Александров”, „Незавършен портрет1“ – 51 интервюта с видни българки, ”Незавършен портрет 2” – 41 интервюта с видни българи, „Диво цвете”, „Босоногата кралица”, ”Псевдоним вирус с окраска диверсия”, „Сълзи на катерицата”, „Различна есен”.