За неизвестната война при Освобождението на Несебър преди 192 години

          Покрай организирането на разни фестивали, фестивалчета, и в последно време на тупурдии на площада „Жулиета Шишманова”, за пореден път общинското ръководство и т.н. обществен съвет, ще подминат  датата 24 юли, на която се навършват 192 г. от първото Освобождение за Несебър от турско робство.

         В началото на Руско-турската война започнала на 14 април 1828 г,. впоследствие кампанията се развива в резултат на непосредствените бойни действия във втората година, когато на 23 юли 1829 г. привечер в Несебър /Месемврия/ под командването на генерал-майор Ото Вахтен настъпват 3 полка улани заедно с пехота и артилерия.

         Градът е обстрелван залпово и от корабите на руската флота, командван от адмирал Александър Грейг, намиращ се в несебърския залив. Още в самото начало петият снаряд,изстрелян от кораба „Подобни”  успял да взриви основният барутен погреб на гарнизона, което предизвикало всеобща паника.

         Най-вероятно това обстоятелство е било последното, изпарило колебанията и нерешителността на Осман паша за безусловна капитулация.

         Всяка година с наближаване на националните /и общинските ни/  празници  по традиция се заговорват за бъдещи събития, но не  и за Освобождението на  192-тата ни годишнина, нито понастоящем, нито преди това.Дори и в културния афиш няма дума за Освобождението.

         По отношение на нейния краен резултат – Oсвобождението, останал във вековната народна памет, продължава и днес да  няма нито паметник, нито паметна плоча, нито какъвто и да било паметен знак, посветени на освободителите на града и на месемврийците, радетели за свободата.