Открити уроци по Национална програма „Иновации в действие“ в СУ „Любен Каравелов“ – Несебър

         Открити уроци по български език и литература по Национална програма „Иновации в действие“ се проведоха в несебърското училище. Те бяха посетени от директора Ирина Велкова, заместник-директора по учебната дейност Ева Зивилдиева, Наталия Антонова – главен учител, учители и гости от 38 ОУ „Васил Априлов“, гр. София, както и от ОУ „Христо Ботев“, с. Исперихово, обл. Пазарджик, работещи по същата национална програма.         Откритият урок в 5 д клас с преподавател Милена Недялкова беше на тема: „Фолклорен празничен календар – род и памет“. Чрез задълбочена събирателска и изследователска дейност, учениците представиха традициите, обредите и ритуалите, свързани с различни празници от фолклорния празничен календар. Петокласниците показаха оригинални проекти и родословни дървета, автентични народни носии с тяхната историята и отделните елементи, които ги съставят. Част от празниците, които представиха бяха Еньовден, Голяма Богородица, Димитровден, Бъдни вечер, Великден, ритуали като „Коледуване“, „Прошка“, „Лазаруване“, „Еньова буля“ и др. За автентичността на ритуалите, свързани с „Коледуване“ и „Лазаруване“ допринесоха учениците от клуб “Аз съм българче“ с ръководител Наталия Антонова, които наричаха и пяха песни, свързани с тези два празника. Интересен акцент в урока беше представянето на Масленица , Курбан байрам и Шекер байрам, като това помогна на децата да научат повече за нравите и обичаите на своите съученици, които са от друг етнос или религия.

         Под мотото „На теб, Българио свещена, покланям песни си сега“ премина откритият урок по литература с ученици от 7а,в,г клас с преподавател Таня Кехайова, който те посветиха на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и 100 години от неговата кончина и 140 години от основаването на българско училище в Несебър. Той бе част от иновативното обучение в училището и се проведе в новата зала на „Артиум“ – град Несебър, поставяйки начало на едно добро сътрудничество между културния център и училището.

         Поетът, писателят, романистът, пейзажистът, пътеписецът, авторът, творецът Иван Вазов е неразделна част от обучението на учениците в часовете по литература. От първата им среща със стихотворението „Аз съм българче” в първи клас, те всяка година добавят по нещо ново от необятното му творчество в орбитата на своето познание : „Родна реч”, „Високи сини планини”, „Де е България”, романа „Под игото”, „Отечество любезно, как хубаво си ти!“, а сега и повестта „Немили – недраги”, разказът „Една българка”, одите „Опълченците на Шипка” и „Българският език”.

         Обобщението на изучения материал от творчеството на Вазов в седми клас се превърна в повод не само за проверка на знанията, но и в иновативен урок по родолюбие, показващ какво от уроците на времето седмокласниците са усвоили, чрез произведенията на Патриарха на българската литература.         Урокът започна с изпълнение на химна на училището „Хубава си, моя горо“ от ученички от 7 в клас, а след това ученици от 7 а клас рецитираха одата „Опълченците на Шипка”. Драматизации върху трета глава на повестта „Немили-недраги“ представиха 7 в клас, а пета част на разказа „Една българка“ бе драматизирана от 7 г клас.

         Ивана Тодорова, Алекс Господинов и Елица Маринова представиха презентации за повестта „Немили – недраги“, разказът „Една българка” и одата „Опълченците на Шипка”.

         Разделени в три отбора, седмокласниците решаваха задачи върху изучения материал. След оспорвана надпревара победи отборът на 7 а клас, а второ и трето място си поделиха съответно 7 г и 7 в клас.

         За часа учениците бяха подготвили иновативни проекти, рисунки по изучените произведения и различни презентации, които се превърнаха в част от декора на залата.