Трагедията на катастрофата с легендата Жулиета Шишманова /05.01.1936 – 16.03.1978/

Ин мемориам
Трагедията на катастрофата с легендата Жулиета Шишманова
/05.01.1936 – 16.03.1978/

          На 16 март 1978 г. се случва една от най-големите трагедии в новата история на България – в самолетна катастрофа загиват 73 души, сред които момичетата от националния отбор за девойки по художествена гимнастика и треньорките Жулиета Шишманова и Румяна Стефанова *


На снимката :Загиналите Жулиета Шишманова и вдясно Румяна Стефанова.

          42 години по-късно след трагедията никой не обръща внимание на датата на катастрофата на легендарната треньорка.Няма нищо за него и в културния календар на община Несебър, в т.ч. и от местната общественост.

          Роденната на 5 януари 1936 в Несебър Жулиета Маркова Шишманова е българска състезателка и треньорка по художествена гимнастика.С нейните възпитанички Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова става всепризната треньорка.

          На Световното първенство в Копенхаген /1967, Шишманова, със своята възпитаничка Мария Гигова печели първия златен медал (на обръч) за България. През 1969 г. е официалният триумф на Шишманова във Варна.
На следващото Световно първенство в Хавана, Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка.

          За постижения в работата си е носител на редица държавни отличия (Заслужил майстор на спорта, Заслужил треньор, Герой на социалистическия труд -18.11.1971).
През 1981 г. спортната журналистка Маргарита Рангелова издава документален очерк „Жулиета Шишманова” и нейните възпитанички Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова.
Международният турнир за приз „Жулиета Шишманова“ е кръг от веригата „Гран При“.

            Легендата на българската художествена гимнастика

          В нейната биография няма нищо необикновено. Родена е в Несебър, първите стъпки в спортната гимнастика прави като ученичка в Поморие при Димитър Иванов. После в Бургас Спасия Вълчанова и Невена Ганчева забелязват необикновенната енергия на 14-годишното момиче и предопределят нейния път в спорта.

          Във ВИФ специалистките Албена Мирчева и Цветана Димова я включват в представителния отбор по спортна гимнастика. Първите винаги се помнят. Жулиета Шишманова е тази, която още в зората на художествената гимнастика търси новото, вижда своя спорт с години напред.

          След световното първенство в Копенхаген през 1967 г. чуждите вестници пишат: „Българките са най-добри“. Още тогава Шишманова със своята възпитаничка Мария Гигова, спечелила първия златен медал (на обръч) за България, показва на света, че се за ражда новата съвременна българска школа.

          След две години идва и официалният триумф във Варна. И това не е мимолетен проблясък, защото на следващото първенство в Хавана Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка.

          Жулиета имаше някаква необикновенна сила, някаква особено енергия. Захванеше ли се с нещо, това бе сигурен белег, че то ще бъде завършено докрай. С нейното име се написаха златни страници в историята на българската художествена гимнастика.

          На 16 март м.г. в зала „Младост” в Бургас се състоя приза в турнира по художествена гимнастика „Жулиета Шишманова”, който завърши на 17 март. В турнира т.г. участваха 154 грации от 28 клуба от цялата страна. Сред тях и националните гимнастички Невяна Владинова, Боряна Калейн, Лъчезара Пекова и Анна Келман.

                Връчиха посмъртно на Жулиета Шишманова сертификата за „Личност на годината”

          Връчиха на Жулиета Шишманова, обявената за “Личност на века 2000” в анкетата на „Лайънс клуб” /ЛК/-Несебър.След 14 г., сертификатът бе представен на сина на Жулиета – Шишман Шишманов.

          Документът, съхраняван в редакцията на в.”Слънчев бряг прес”, му бе връчен от екс вицепрезидента на ЛК-Несебър Максим Момчилов.„
/На снимката горе/

          В анкетата за 100-летието за бизнесмен на века бе обявен Димитър Янков,за политик на века – Красимир Косев,а за събитие-изграждането на кк „Слънчев бряг”.

          В класацията на събитията на второ място се нареди обявяването на град Несебър за обект под егидата на ЮНЕСКО, а на трето-учредяването на Несебър за самостоятелна община.

          В класацията за бизнесмен на второ място е Лефтер Василев,а на трето – Жельо Богданов.При политиците след Красимир Косев,втори е Васил Киров,трети-Димитър Семерджиев.

          В раздела „Личност на века” след Жулиета Шишманова се нареждат Димитър Съселов-син и Стефан Владков.
…………………………..

*По официални данни ТУ-134, изпълняващ редовен полет от София за Варшава, се разбива в 13,52 ч. край врачанското село Тлачене. Във самолета пътува и полска правителствена делегация, водена от министъра на културата Йежи Вилхелми, брат на известния актьор Роман Вилхелми. Ударът в коритото на местната бара бил гибелен също и за юношеския отбор по футбол на България и юношеския отбор по баскетбол на Полша. Няколко години по-късно със средства на близки и роднини на загиналите близо до мястото на трагедията е изграден първият у нас паметник на жертвите на самолетна катастрофа.
Според официалната версия на тогавашната власт „никой не е оцелял, самолетът се е разбил вследствие на повреда в елзахранването“. Резервоарът бил пълен с 11,5 тона керосин, а машината се забила в дерето с 850 км в час.