65 години самостоятелна уедрена община Несебър С бетонна гръд срещу стихиите

         Пръстенът около Несебър е сключен. Като втора крепостна стена обгражда северния бряг на Стария Несебър и го съхранява.Сега вече срещу морската стихия Човекът изправя бетонна гръд на сътворената от труда и уменията му спасена територия от вълните.

         Укрепването на бреговете на полуострова е една мащабна програма, първият етап от която вече е история, започнала през 1986 г. Защото е ритмичния труд на бригадата с бригадир Янчо Николов и техническия ръководител Александър Бояджиев с каменен пояс е опасано цялото крайбрежие на полуострова.

         Поредният бетоновоз вече изля своя товар в скелето, съединяващо отсечката между новия и стария вълнолом. Приключващият етап, инспектиран от кмета на община Несебър Васил Киров, се извършва под надзора на проектанта инж. Константин Сукнаров и представителя на инвеститорите от Научно изследователския и производствения комплекс за борба със свлачищата и амброзията – Варна Стоян Коточев.

         След промени в проекта каменната стена е значително по-навътре в морето за да се запазят исторически и археологически забележителности.Дори и в този незавършен вид сътворението от първия етап на укрепване на бреговете подсилва не само сигурността, но и красотата на древния град.

         А с ритмичния труд на строителите, вече усвоени от 2 600 000 лв, благоустрояването на извоюваната от морето площ ще се извърши в съкратени срокове. Най-близката цел е да се прокара асфалтовото шосе.

         През 1988 г. СП „БКС” – Несебър завършва и предава комисията с качество „Отлично” обекта „Аварийно укрепване – Стария град Несебър”. Това е уникален обект в техническо отношение за несебърската община.Бетонната стена е излята под 45 градуса с наклон и бе „прикована” , със „стоманобетонови гвоздеи „ с дължина до 35 м. в скалата на която лежи града.

         За личен принос в благоустрояването на град Несебър с награда златна значка „Кольо Фичето” бе връчен на бригадира на строителната бригада Жельо Андонов, а с грамота „Отличник” бяха наградени бригадирите Трайко Кусев и Божин Божинов.