Извеяните Крачун и Малчо, плюс сектор „Дебелаци”, вече ще се отвеят още повече

         Имаше едни двама Крачун и Малчо, които разиграваха Народното събрание. Като се започне от началото към края, все пак най-накрая бяха отвяни и вече окончателно отстранени от парламента. Преди това обаче тези двамата, и ударната му малка група, успяха да се залепят към ГЕРБ/СДС, ДПС, „Възраждане” /и разпадащата се тогава ИТН/ и провали правителството на „Продължаваме промяната”, БСП и „Демократична България”, и бяха принудени да подадат оставка от Министерския съвет.Сега пак, такива подобни на Крачун и Малчо, и сектор „Дебелаци”, отново ще подадат оставка. А междувременно пп „Величие” се разпадна като парламентарна партия, а ДПС се разцепи.

         Това не е знаменитата пародийна двойка Крачун и Малчо, в т.ч. и сектор „Делаци”, а предизвиква с абсурдните ситуации, в които попада, известни сравнения с по-късните си събратя от живия живот.

         В несебърския градски фолклор открай време се създават и разказват иронични истории и анекдоти, свързани с блюстителите на парламентарния реда – за тяхната храброст, бляскав ум, оригинални решения и действия в напрегнати ситуации и т.н.

         Може би, от една страна, защото те винаги са били малко или много недолюбвани като представители на парламентаризма, с които обикновеният човек се сблъсква най-отблизо. Имената на героите са станали нарицателни, защото Крачун и Малчо са неразделни. Но към тях в последно време се прилепва и представител от сектор „Дебелаци” / КМД/. И до днес с прозвище се определят двама неразделни приятели, от които единият е много висок и слаб, а другият – нисък и набит.Но има и трета фигура, която се преплита с двете характеристики.

         Историите са забавни и поучителни, но в тях са описани и много ситуации, смешни за възрастните. Някои от тях навеждат на мисълта, че където сме били едно време, там сме си и днес… Крачун и Малчо постоянно взаимно се иронизират и обиждат, като всеки е готов да преотстъпи на другия първенството в някоя опасна ситуация; / същото се отнася и за сектор „Дебелаци”/, когато пък имат временен успех в нещо, надяват се на орден или награда, всеки приписва на себе си заслугите за находчивия план и решителните действия.

         Да не продължаваме на едро само с парламентарните избори за 9 юни, а с резултатите по СИК в община Несебър. Преди това всички социологически агенции оповестяваха, че правителството не трябва да се събаря, но Крачун и Малчо в комбинация сектор „Дебелаци” решиха обратното.

         Изборите бяха фрагментарни, дифузни, малко или много ясно изразени интерпретации на отделни партии и коалиции.Би могло да погледнем към събирателния образ на КМД. Все пак би трябвало поне да разграничаваме гласувалите за избиратели и за избраници в община Несебър, както и за печеливши и губещи.

На 9 юни за парламентарните избори по СИК в Несебър най-много гласове получи ГЕРБ/СДС – 1459/23,05%. След това са: „Възраждане”- 1251/19,70, „ПП – ДБ”- 982/15,50, „Величие”-499/7,90 %, „Има такъв народ”- 398/ 6,30, „БСП за” – 371/5,80.
Към събирателния образ на КМД в Бургас, подобно в София, ГЕРБ-СДС има 24.53%, ДПС – 17.50%, „Възраждане“ – 13.96%, ПП/ДБ – 11.94%., БСП – 6.88%, ИТН – 6.64% и „Величие“ – 5.61%.

         Ако съпоставите цит. резултати ще установите, че т.н събирателен образ КМД не е от политвеликани, а напълно бутафоризирани крачуни. Колкото данните от вота спадат, те още повече се хвалят, че са победители.Парламентарната група ”Величие” вече не съществува, а и ДПС започна да се отвява. Същото се отнася и за БСП. Верижната акция вече е в сила.

         Имаше и едни малчовци, които също се съприживяват като великани, но са си най-обикновени политджуджета. Ръстът е повече от показателен, а резултатът е съществено незначителен. Например, „Меч” – 261/4,30, ДПС – 210/3,30, „Синя България” -123/ 1,90, „Български възход” – 60/0,9, „Левицата” – 56/0,9, ВМРО – 34/0,5.

         От новите партии би трябвало да добавим: „Солидарна България”/Ваня Григорова/-81/1,3, Център /Васил Божков/- 64/1,0, Ние идваме /Мая Манолова/ – 27/0,4,Зелените – 24/0,4, Глас народен /Светослав Витков/ – 22/0,3 Граждански блок /Иван Гешев/- 9/0,1, Коалиция на розата /Александър Томов/ – 2/0,0.Би трябвало да добавим и още два пъти повече водачи на партии и коалиции за народното събрание, а тези малчовци продължават да се самоопределят за великани, а фактически са политджуджета, а в действително са легендарни лилипути. И ще продължават да си говорят на себе си, поне до поредния ред на парламентарните избори.

         Все пак, неясно е защо, и седемте политически формации, представени в парламента, ще продължат с пазарлъци за състава на бъдещото правителство, вместо да търсят консенсус за една програма на законодателни приоритети в работата на парламента и едва след това да съставят правителство, което да реализира тази програма.

         И тук все още няма обелване на дума.В подобен случай очевидно ще се стигне до поредните нови извънредни избори и едва ли биха били по-различни по своите резултати от последните избори.

         Ако настоящият парламент успее да преодолее възможните противоречия между парламентарните групи и се стигне пак до нови предсрочни избори, нека поне те да бъдат по – съществени законодателни.И поне на едно разстояние от КМД.