Защо и в Несебър посрещаме Джулай морнинг ?…

Юлско утро
превод Петър Иванов

Там аз бях в едно юлско утро
търсещ любов.
Със силата
на настъпващия ден
и на красивото слънце.

Под звуците
на първата птича песен
си тръгнах за дома.
Заедно с бурята
и с нощта зад мен
и по моят Път.

С деня дойде и решението
ще продължавам да търся теб.
Търсих любовта
на най-необичайните места.
Не оставих камък
Непреобърнат.

Трябваше да се вгледам
в над хиляди лица,
но никой не почувства
огънят, който гореше
в сърцето ми,
в съзнанието ми,
в душата ми …

Там аз бях в едно юлско утр,
бях търсил любов.
Със силата
на настъпващия ден
и на красивото слънце.
Под звуците
на първата птича песен
си тръгнах за дома.

Заедно с бурята
и с нощта зад мен
о, да, по моят Път…

         Дейвид БАЙРЪН

         По традиция на 1 юли хиляди посрещат изгрева. На Джулай морнинг Слънцето изгря точно в 5 часа и 52 минути. „Джулая“ е самобитен за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света.Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на Юрая Хийп.

         „Златният“ състав на Uriah Heep от първата половина на 70-те: Гари Тейн, Дейвид Байрън, Мик Бокс, Кен Хенсли, Лий Кърслейк

         Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

         Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от т. нар. „стари хипари“ решават да започнат да честват „ивнинга“ (вечерта – от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.

         Представата за „Джулая“ е прочута и днес. Сега тя има смисъл на бягство от града и от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.В по-друг смисъл, това е просто едно начало на лятото.