Защо в Несебър /не/ почитат 6 май – Гергьовден ?!…

         На 6 май се чества Гергьовден – най-големия пролетен празник, а от 1880 г. се почита и като Ден на храбростта и Българската армия.Денят на храбростта и празник на Българската армия се отбеляза с водосвет на бойните знамена и знамената светини, и с военен парад в София.

         Празникът ще бъде отбелязан и във всички гарнизони в страната. Тази година се навършват и 145 години от създаването на Българската армия. Но това не се отнася за ръководството на Община Несебър. Това е така, защото в Несебър /не/ почитат 6 май – Гергьовден.

         В действителност, нищо не се случва тук.Погледнете на площад „Месамбрия”, и тук нищо не се случи.Отидеш ли в народното читалище „Яна Лъскова 1905 ”, и тук нищо не се случва, както и в читалище „Месемврия 2015”.

         Хвърлиш ли поглед към Културния афиш на Община Несебър ще установиш, че датата 6 май – Гергьовден – най-големия пролетен празник, а от 1880 г. се почита и като Ден на храбростта и Българската армия, не съществува, т.е. нищо не се случва тук, както и нищо не се случи на 1 май. Щом в Културния афиш не е публикувано, значи нищо не се случи тук. Погледнете към 9 май – Денят на победата, няма Културен ден на Община Несебър, значи – нищо не се случва тук.

         Защо в Несебър /не/ почитат 6 май – Гергьовден? Отговорът е в Културния афиш – тук нищо не случва – преди, и след – на Гергьовден.Могат да ви пробутат и за пандемията СОVID – 19, но и тук нищо не се случва на Гергьовден.

         Някога българската народна армия съществуваше и фронтоваците бяха уважавани в Несебър и съставните селища на общината. Но, ако погледнеш в Културния афиш, ще установиш, че нищо не се случи тук.

         Но кой общинар, общественик или общественяк, би се заинтересувал за несебърските фронтоваци в Отечествената война 1944-1945 г.? Пък и откъде да знаят и помнят, че ветераните са били 391, загиналите са 26, падналите в съпротивителното движение са 7, а кавалерите на Орден за храброст са 19.

         През 2006 г. в Академията за лидери с принос за развитието на страната към Европейския форум, упълномощен експерт ме удостои със Сертификата за притежаване на Златния знак на форума, даващ му официален статут на експерт с висок престиж и обществено признание в областта на медиите и развитието на българската култура. От тогава, а и в продължение на 35 г., съм архивирал, проучил и систематизирал събраното за несебърските фронтоваци в Отечествената война 1944 – 1945 г., периодично ги публикувам в т.ч. и за Гергьовден, но общинските институции в Несебър /не/ почитат 6 май – Денят на храбростта и Българската армия.