Изваждането на Несебър от списъка на ЮНЕСКО е мит

         Периодично говоренето от един или друг министър, било от културата, било от туризма, се превръща в говорилня, и от там в приказвалня.Говорилнята и приказвалнята продължи от двамата министри, този на културата Велислав Минеков и на туризма – Илин Димитров.И двамата са от служебния кабинет на Министерския съвет, но те искат да говорят и да приказват.

         Ето какво говореше Минеков за опасността от изключването на списъка от ЮНЕСКО в Стария Несебър на 05.11.2022 г.:

         „Съществува реална опасност Старият Несебър да загуби статута си на град, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство“, предупреди преди седмица служебният министър на културата Велислав Минеков. Страната ни и Община Несебър не изпълняват препоръките на световната организация и вече 15 години не се приема план за опазване на наследството на старинния черноморски град” .

         Говоренето и приказвалнята продължи до 15 ноември, и от там в Слънчев бряг започна да говори за силно притеснен за имиджа на туризма министъра на туризма Илин Димитров:

         „Изваждането на града ще има негативен отзвук за туризма ни в цял свят, заяви Димитров. Той е разговарял вече с общински съветници в Несебър, които са и хотелиери в региона, да предприемат мерки във връзка с препоръките на ЮНЕСКО”.

         Още на 16.11.2005 в Кърджали министърът на културата Стефан Данаилов говори, че има опасност Старият Несебър да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО за паметниците на културата.Говорейки, той каза, че изключването може да се случи, защото в световната организация вече имало сигнали от западни туристи, които били възмутени от сергиите. Не мога да си представя, че това може да се случи, коментира министърът на културата и обяви, че започва разговори за спасяване на Несебър.

         На 02.12.2010 Анна Сидоренко – програмен експерт за опазване на културното наследство за ЮНЕСКО за Централна и Югоизточна Европа подчерта, че не може да се говори за излизането на Несебър от ЮНЕСКО.Няма необратими щети върху уникалното културно наследство. Българската държава е категорична във волята си със справянето с незаконното строителство и незаконната търговия в Несебър, заяви тогава зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Сидоренко уточни, че изваждането на Стария Несебър от списъка на организацията никога не е стояло на дневен ред. Експертите от мисията обясниха, че са впечатлени от предприетите от държавата и местната власт мерки.

         На 23.11.2012 беше отчетено,че има голяма промяна в положителна посока в съхраняването на Стария Несебър като групов паметник от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Това се заяви на среща с министъра на културата Вежди Рашидов, арх. Гергели Наги, експерт на ИКОМОС /Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места/. Той беше на тридневна визита в България, за да инспектира напредъка на Министерството на културата и община Несебър при опазването на този световен паметник.

         На 20.01.2017 беше обявено, че шансът ЮНЕСКО да изхвърли града изненадващо е минимален. Но не и, че е невъзможно, особено ако продължава политиката на държавническо безхаберие и безстопанственост.

         Изваждането на Несебър от списъка на ЮНЕСКО е мит, но независимо, и въпреки това, минековци и др. п. продължават да разпространяват говорилни и приказвални, за щяло и не видяло.