В Свети Влас Мария Цънцарова грабна голямата награда за тв журналистика

         С минута мълчание на крак в памет на журналистката и тв водеща Нери Терзиева започна таз годишната церемония на тв наградите. Дискусията на тема „Как медиите отразяват войната в Украйна“ беше най-вълнуващата част от голямото медийно събитие.

         Сдружение „Награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ организира и тази година 12-ия конкурс за най-ярки постижения в българската журналистика през годината. Петчленно жури с председател проф. Ивайло Знеполски определя отличените. Официалната церемония, която по традиция се състоя на яхтеното пристанище „Марина Диневи“, бе водена от журналиста Бойко Василев.

         Тази година церемонията започна с минута мълчание на крак в памет на емблематичната журналистка и тв водеща Нери Терзиева , която ни напусна преди броени дни. На мултимедийния екран преминаха десетки кадри с популарната водеща, която бе и носител на „Специалната награда за тв журналистика от Св.Влас“ през 2016 година. С впечатляващи слова за колежката си започна церемонията водещият на „Панарома“ журналистът Бойко Василев. „Всеки има спомен от Нери. Аз ще се опитам да перефразирам два от нейните уроци – единият беше, че: „свободата се защитава с професионализъм; големите думи са прекрасни, но когато са защитени с професионални критерии“ и другият урок беше, че: „журналистиката и емоцията не са далечни планети; не са несъвместими, не са несъбираеми, въпросът е зад тях да стои истината“, припомни Бойко Василев. „Спомням си, когато се събрахме тук миналата година си казахме че, телевизионната журналистика получи ковид и политическа криза.

         И трябваше в ковид-а, и в политическата криза да покаже на какво е способна. Тази година към всичко това се добави и войната. И може би след 20-30-40-50 години хората ще кажат това бяха годините, в които българската телевизионна журналистика показа какво може. С други думи, по тези няколко години ще ни съдят. И затова е много важно оценката, която ще си дадем ние самите, думите, които ще се кажат днес, думите които гилдията казва сама за себе се, думите, които журито ще каже за наградите тази година“, посочи Василев, след което пристъпи към ролята си на водещ на вечерта.

       Мария Цънцарова бе повикана първа на сцената където тържествено и бе връчена голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“-2022 на дванайстото издание на ежегодните отличия в курортния комплекс „Св.Влас“. Водещата на „Тази неделя“ и „Защо, г-н министър?“ в bTV получи наградата си от журналиста Иван Гарелов, председател на сдружението „Награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“.

         „Специална награда“ за телевизионна журналистика отиде тази година при Светлана Ганчева от БНТ – Регионален телевизионен център Варна. Спонсор на „Специалната награда“ е бизнесменът Стефан Личев, а самата награда бе връчена от внучката му – Мариела Андонова. Репортерката Светлана Ганчева бе отличена за висок професионализъм и за репортажите от началото на войната в Украйна.

         „С моя колега, операторът Георги Христов успяхме да видим много малка част от войната, но видяхме много лица на тази война. Всеки път, когато някой от нас се опита да каже нещо, коментирайки темата за войната – нека първо да се опита да си го преведе на собствен личен език, т.е. – аз как бих постъпил, аз какво бих направил, аз какво бих почувствал. Тази гледна точка много помага, човек да си „намести“ понятията, дори когато става въпрос за нещо толкова страшно“, сподели Ганчева.

         Специална награда – статуетка получи и Марина Цекова от Нова телевизия за ексклузивните интервюта с Виталий Кличко, Гари Каспаров, Лех Валенса, Янис Варуфакис, проф. Стив Ханке, Джефри Сакс. Наградата и бе връчена от проф. Георги Лозанов.

         „Много хора смятат, че интелигентната журналистика върви към края си. Не съм съгласен с това. Вярвам, че бъдещето е в хора като Марина Цекова“, каза проф. Лозанов и добави, че има период, в който професионализма опира просто до човечността.

         „Мисля че журналистиката, която прави Марина е много човечна, много по човешки начин се водят разговорите, което не значи, че не се поставят трудните и поставящи в дискомфорт за събеседника въпроси. Нери Терзиева казваше: „Не спирайте да питате, непременно трябва да питате, питайте за всичко“. Пожелавам Марина да продължи да пита и да получава трудно извлечени отговори на въпросите си“, добави Лозанов.

         „И тъй като г-н Лозанов говори за човечност, вярвам, че това, ако не на първо е на едно от първите места, когато човек върши нещо“, каза Марина Цекова, която посвети наградата си на нейна приятелка и колежка от Киев Наталия, която отказала да дойде в България, предпочела да остане в родната Украйна и да отразява събитията.

         „Откакто започна войната правя опити да я убедя да дойде в България. Нейните думи са: „Ако искаш да ми помогнеш, покажи истината за това, което се случва тук. Така че в контекста на войната, тази награда е за нея“, заяви Марина Цекова.

         Преди церемонията за отличията в Свети Влас се състоя интересна журналистическа дискусия между участниците в конкурса и гостуващите за събитието медийни експерти – за ролята на българските медии в отразяването на войната в Украйна с водещ миналогодишният победител Виктор Николаев от сутрешния блок на НОВА.

         Готови ли са хората да чуят и двете гледни точки беше основната тема на дискусията. „В България се води паралелна война, хибридна война и то от край време“, посочи проф. Г. Лозанов. Според него 40% от населението настояват страната да излезе от НАТО. „Войната се води в медиите. Всеки журналист е войник, който сам взима решение на кой страна да воюва“, каза Лозанов. Според него е въпрос на личен избор на журналиста, тъй като „има ситуации в които човешкото стои над професионалното“. „Журналистиката е разказ за ставащото, докато то става, за разлика от историята която се пише след 150 години“, каза професорът на разгорещената журналистическа дискусия.

         Друга дискутирана тема беше „ Дали да се кани руският посланик Митрофанова за интервю по телевизиите и кой би се осмелил да покаже тази гледна гледна точка“.

         По темата журналист отбеляза, че информационната агенция ФАКТИ.БГ вече се е осмелила да вземе ексклузивно интервю от Елеонора Митрофанова и да публикува другата гледна точка в съдържателно интервю без никаква цензура, без премахнати въпроси и отговори в пълната му версия. Проф. Г.Лозанов отбеляза, че „да стоиш на балансирана позиция и да отразяваш балансирано“ според него е подкрепа на агресора. Според мнозинството журналисти, участници в дискусията е редно да се показват и двете гледни точки, което би било най-обективно и справедливо.

         Спонсори на събитието в Свети Влас са Министерството на туризма, Национален дарителски фонд „13 века България“, бизнесменът Стефан Личев, „Дънди Прешъс Металс“, „Технополис“, „Акронис“, „Тандем“, винарна „Магура“, „Кока-Кола България“, домакините – братя Динко и Йордан Диневи.