На 3 март пак имаше песни и танци в Несебър, имаше даже и вити хора на площада „Жулиета Шишманова”, но това не е нищо друго, освен трогателно-наивно

            Официален и/или е  национален /местен/ празник на България на 3 март в Несебър, и с коя символика се прилага ?!…

         Да започнем  с началото на 3 март, Националният празник на страната – 144 години от Освобождението, който се чества на площада до Пощата, в новата част на Несебър.Както през миналите години, така и днес е познатото видяно.Можеш да прочетеш в културния афиш на Община Несебър, че на 3 март ще има тържествено издигане на националния флаг на Р България и общоградско веселие „Знаме развей, песен запей и хоро разлюлей” .

         И тогава, както днес, събитието бе от две части – тържествено издигане на флага и празнична програма.С пускането на химна и издигането на флага, няма нищо тържествено. Химнът е познат, издигането на флага – анонимен издигач на въжето за знамето.Във  всичко това няма нищо тържествено. Защото в Община Несебър всичко това го няма.То не е уредено.Затова и символиката й се употребява от всеки, както и където му дойде.За по-малки или по-големи нужди.

         Ето какво каза дословно кметът на Община Несебър Николай Димитров след издигането на флага:  „…Прекланяйки се пред подвига, силата и духа на нашите предшественици, прекланяйки се пред единението им в името на свободата на родината, днес ние, техните наследници, трябва да продължим да бъдем единни, да съхраним ценностите, завещани от дедите ни, и да ги предадем на децата си, защото само обединени и сплотени,  можем да преминем през всички предизвикателства на времето”.

         Обръщението на кмета е основателно, но не и действително.Не е действително не само защото няма Символиката за наредбата в община Несебър, не само защото градът и общината няма паметник за Освобождението от турско робство от 144 години, при положение, че е установено кой е Освободителят на Несебър, не само защото не се прилага Закона за националното знаме на площада, не само защото общинарите  ходят символично на молебена за 3 март в църквата „Св.Успение Богородично” – Несебър.Няма и венци и цветя за 3 март, но те и няма къде да се положат, а всичко това е подробност от пейзажа.

         И все пак ще съвпадне ли обръщението на кмета Димитров: „….трябва да продължим да бъдем единни, … защото само обединени и сплотени,  можем да преминем през всички предизвикателства на времето” към досегашното статукво.

         Кметът имаше Инициативен комитет през 2019 г., но от 14.11.2021 г  парламентарните избори  в община Несебър са съвсем различни.

         Политическа партия  „Продължаваме промяната” спечели най-много гласове – 2759/34,63 %, на второ място се класира пк”ГЕРБ-СДС” -1556/19,53 %, трети станаха пп „Има такъв народ” – 887/11,13%, четвърти получиха БСП – 701/8,80%, пети – пп „Възраждане” – 600/7,53%, шести – пк”Движение за България” – 436/5,47%, пк „Изправи се БГ!Ние идваме!” – 329/4,26%, пп ДПС – 123/1,54%, пп ВМРО – 46/0,58%.

         Очевидно тази конфигурация няма нищо общо със стария Инициативен комитет на кмета, и какви ще бъдат допирните точки с новия Инициативен комитет.През последните три мандата избирателите винаги са гласували за статуквото.Но ако тримата кандидат кметове се очакват да бъдат 4-5?

         А  иначе празничната програма на площада „Жулиета Шишманова” до обяда ще продължи и през нощта на друго място.Присъстващите ще понесат познатия трогателно-наивния начин за празника.