За какво ми разказваше Благой Василев /23.10.1943-09.12.2011/

         Посещението на 30-членната делегация на журналистите ФИЖЕТ през 1974 бе към своя край. След закуската в ресторант “Кубан“ предстоеше отпътуване за кк “Златни пясъци“. Докато очаквахме автобуса пред “Кубан“, спонтанно решихме да си направим снимка за спомен. Преди отпътуването журналистите започнаха да ми връчват визитните си картички. Малко смутен, че в момента не носех моята, се извиних на гостите.

         Ръководителят на групата журналисти се усмихна и каза: „Спокойно, шеф на протокола. Твоята визитна картичка е комплексът „Слънчев бряг“, който ни показа през тези три дни. Няма да забравим кристално чистата и прозрачна вода на морето пред хотел “Глобус“, където ти нагледно ни убеди затова с хвърлянето на монети на морското дъно от мостика пред “Глобус“. Пясъчните дюни също ни впечатлиха. Комплексът е потънал в зеленина. Всеки би се гордял с подобна визитна картичка.“

         Пленяващ е панорамният поглед от атракционното заведение „Ханска шатра“ към залива и най-вече към перлата на Слънчев бряг – старинния Несебър. На този хълм с надморска височина 53 м. легендата разказва, че българският хан Крум е разположил своята шатра и оттук през 812 година е ръководил бойните действия по превземането на византийската крепост и присъединяването на града в пределите на българската държава. Днес Несебър е един от най- значителните обекти на културно историческото наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

         В южната част на Слънчев бряг е акустирала старинната фрегата върху пясъчните дюни. Произведена в русенската корабостроителница 1936 г. и придвижена по река Дунав през 1963 г. на сегашното й местонахождение. От няколко години насам в района на това атракционно заведение се организира международен ди джей фестивал -„Самсара бийч“ на “Какао бийч“ в присъствието на хиляди младежи.

         Другите запазени символи на Слънчев бряг са битовите заведения „Вятърна мелница“, „Чучура“, а също така и най-голямото нощно заведение бар-казино „Вариете“, недалеч хотел „Олимп”, който е запазил автентичната си архитектурна фасада.

         Да  си припомним от кончината на Благой Василев.Той беше един от ветераните на туризма в България и един от най-активните деятели за развитието на туризма най-вече в най-големия туристически комплекс “Слънчев бряг”.
Благой е роден на 23 октомври 1943.Завършил е немска филология в СУ “Св. Климент Охридски” и икономика и организация на туризма в УНСС-София. Бил е екскурзовод в сектор ГФР,ръководител на сектор “Западни туристи”, началник на отделите “НСТИ”  и “Административен и протокол” в ДФ “Слънчев бряг”.

         През периода 1982-1985 е сътрудник І степен в посолството на НРБ в Кралство Испания.При завръщането си в страната заема различни длъжности в системата на туризма,от 1994 г.е експерт по туризма в Генералната централа на Браншовите синдикати в България,а от 1995 г. е избран за вицепрезидент на централата.

         През периода 1997-1999 е член на Съвета на директорите на “Дюни”АД и “Елените”АД.В състава на българската правителствена делегация на 85-тата сесия на Международната организация на труда в Женева изнася основния доклад на тема: “Приватизираните хотели, малки и средни предприятия като източник за нови работни места”.Смъртта го завари като член на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.