Зелена светлина за контрареферендума в с.Баня

         В ход е гражданското искане новият кабинет да коригира стария за административния център.Падането на ГЕРБ от власт стимулира отпора срещу обособяването на община Обзор.

         Общинският съвет на Несебър одобри искане за контрареферендум в четири села, които са против отделяне с Обзор, сега се появи по-директно желание – служебният кабинет направо да отмени решението на предишния за образуването на административния център.

         Подобно действие на новото правителство би сложило точка на целия спор. Искането отново е на жители на въпросните села. Крайно решение засега няма. Но тъй като двигател на отделянето бе ГЕРБ, а властта вече е в президента Радев, който пък тактично го стопира, изгледите новата община да успее стават все по-малки.

         Казусът се заплита

         Казусът има заплетена хронология.

         Настроения за самостоятелност на Обзор има от много години, но към практическо действия се стигна миналата есен.

         Тогава се появи искане за референдум за отделяне на Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница, а Общинският съвет на Несебър не го разреши.

         Допитването обаче бе насрочено от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, жонглирайки със законови процедури. То се проведе в края на февруари и доведе до категоричен резултат в полза на новата община. Въпреки ясната воля на мнозинството, в някои от селцата настроенията бяха за оставане при Несебър. На 24 март правителството на ГЕРБ одобри новата община.За да се създаде обаче, се изисква президентски указ, а той бе отложен.А за да се създаде обаче, се изисква президентски указ. Ето какво каза президента на Република България Румен Радев на 4 април: „Предложението, което отправи към мен Министерски съвет, влиза в противоречие със закона за преброяването, според който от предварителния обход до завършването на преброяването не може да има териториални промени“,

         След сдаването на ГЕРБ

         След като ГЕРБ сдаде властта, хората в четири от селата и съветниците на Несебър събраха нова смелост – и придвижиха идеята за контрареферендум в Баня, Емона, Паницово и Козница на 4 юли.

         Второто допитване би лишило новата община от важни горски масиви и апетитен бряг. Шансът за зелена светлина е голям, защото областен управител вече не е назначеният от ГЕРБ Чолаков,а човек на президента – Мария Нейкова.

         Историята за референдума е от по-рано. Още оттогава се водят дългогодишни опити на ГЕРБ да събори кмета на Несебър Николай Димитров. Задачата се оказа непостижима, дори след като кметът бе арестуван на последните местни избори и ги спечели от ареста. Именно кметът на Обзор Христо Янев (ГЕРБ) и местни активисти на партията са в основата на идеята за отделяне.Към сепаратистите за референдума в Обзор могат да се причислят: вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова,областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков,ексдепутатът Димитър Бойчев и др.п.

         Казусът е сложен и заради многото принципни аргументи „за“ и „против“. От една страна e налице ясно изразена обща воля на проведения референдум, от друга – Обзор и селата имат доста по-малко население от нужното за община (изискват се 6000 жители според административно-териториалния закон).

         От трета страна, така или иначе доста са общините в България с недостатъчно население.
Искат преразглеждане

         Но малкото хора са основният аргумент сега жители на Баня, Емона, Паницово и Козница да искат от новия кабинет да преразгледа старото решение. Жителите се позовават на становище на Министерството на регионалното развитие и благоустройството до тях, че новата община не отговаря на условията:

         „Господин Румен Радев, президент на Република България, спазвайки закона и отлагайки издаването на указ заради законови нарушения, ни даде възможност да продължим нашата борба за обективност и справедливост. Предвид това смятаме, че казусът може да бъде решен сравнително лесно, тъй като ние сме убедени, че това е едно политическо решение (отделянето – б.а.), което не се базира на закони, факти и становища, а предимно на лични интереси“, се казва в искането до премиера Стефан Янев и служебните министри.