Несебърски ученици с максимални резултати на международно математическо състезание

         Възпитаниците на  СУ „Любен Каравелов“ – Несебър Венцислав Георгиев от III б клас и Мая Минкова от VI д клас обичат да решават задачи и през годината с желание участват в математически турнири от общински, национален и международен мащаб.         На Математическото състезание „Европейско кенгуру плюс“, което се проведе онлайн в средата на юни, Венцислав и  Мая постигнаха максималните 40 т. и завоюваха първите места в своите възрастови групи. Получиха и грамоти за отличното си представяне.

         В математическото състезание „Европейско кенгуру плюс“ участват ученици от 1 до 12 клас, разделени в 8 възрастови групи. Форматът на състезанието включва 7 задачи, като първите 5  са тестови с избираем отговор, задача 6 е със свободен отговор, а задача 7 e с подробно описание на решението.   За всеки верен отговор на задачи с номера 1-5 се присъждат 3 точки, на задача с номер 6 се присъждат 5 точки, а задача с номер 7 се оценява с 0-10 точки. За грешен или непосочен отговор не се отнемат точки. Максималният брой точки е 40. Отговорите се нанасят върху индивидуални бланки, които учениците получават преди началото на състезанието, а   времето за работа 75 минути.   Възможните форми за участие в състезанието са две: присъствена или задочна по Интернет.

       Мая участва и в присъствения вариант на състезанието, наречен „Европейско кенгуру“. Там тя постигна впечатляващите 89 т. – най-висок резултат сред шестокласниците в Бургаска област. Месец по-рано несебърската ученичка участва във втория онлайн кръг на престижната Руска олимпиада. Там тя работи върху 4 задачи с пълно решение.  Мая се класира на трето място и получи оригинален диплом.