Указът си е указ

         Министър – председателят на Министерския съвет Димитър Главчев издаде решение № 562 от 5 август 2024 година, с което предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Георги Йорданов Момчев * с орден „Стара планина“ първа степен за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

         Премиерът се е подписал с мотивите км указа за награждаването.Вписано е, че:

         Георги Йорданов е роден през 1934 г. в Твърдица. Завършил е мъжката гимназия в Сливен, а след това – право в СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е заместник-председател на Министерския съвет (1979-1987 г.), министър на културата (1982-1989 г.), председател на Съвета за духовно развитие. Един от създателите и радетелите за създаване на Национален дарителски фонд „13 века България“, който има изключителен принос към популяризирането и съхраняването на българските духовни ценности и е високо оценен от ЮНЕСКО.

         Благодарение на него се реализира активна дейност за промотиране на българската култура зад граница, провежда се и последователна политика за стимулиране на националната ни култура във всички нейни аспекти и области. Георги Йорданов написва книгата „Притаени мигове“ – портрети на най-видните представители на неговото поколение писатели, художници, артисти, композитори, режисьори.

         Тази година се навършват 90 години от рождението на големия български държавник и общественик Георги Йорданов, свързал неразривно житейския си път с развитието и възхода на българската култура. Бележит юрист, политик и общественик той инициира редица мащабни прояви, сред които: Майските дни на културата „Сливенски огньове“. Под негово ръководство е построен един от символите на столицата – НДК, организирани са редица мащабни чествания за

         1300 години на българската държава, получили огромен международен и национален отзвук.

         Инициативният комитет предлага Георги Йорданов да бъде награден за цялостната му дейност за духовното въздигане на нацията и по повод на 90-годишнината му.

         Въпреки изтъкнатите мотиви, група депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предвождан от т.н. генерал Атанас Атанасов, който си е обикновен запасняк, надал вой и писъци в парламента с претенции предложението на премиера да бъде отменено.Към това в кулоарит на парламента пригласял и другия запасняк депутат Бойко Борисов.

         В края на краищата президентът на Република България Румен Радев издал Указ № 197 за награждаване на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ първа степен.Указът вече е обнародван:

УКАЗ № 197

         На основание чл. 98, т. 8 от Конституцията на Република България ПОСТАНОВЯВАМ: Награждавам Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ първа степен за неговите изключително големи заслуги към Република България в областта на културата и изкуството. Издаден в София на 6 август 2024 г.

         Президент на Републиката: Румен Радев
Министър-председател: Димитър Главчев
Подпечатан с държавния печат.
Министър на правосъдието: Мария Павлова

         Указът си е указ, но освен всичко друго, тогавашният вицепремиер Георги Йорданов е задействал решение №185/22.11.1984 на Министерския съвет за развитието на град Несебър.

         Достатъчно е да си припомним, че на 22.11.1984 Бюрото на Министерския съвет приема Решение №185 за създаване на Национален координационен център за по-нататъшно развитие на град Несебър за чийто председател е определен тогавашния вицепремиер Георги Йорданов.

         Решение №185 на Бюрото на Министерския съвет от 22 ноември 1984 година е за създаване на Национален координационен комитет за по – нататъшното развитие на град Несебър. БЮРОТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ РЕШИ:

         1.Създава Национален координационен комитет със задача да координира дейностите по изучаването, съхраняването, популяризирането и по-нататъшното разви тие на град Несебър, обявен през 1983 г. от ЮНЕСКО като обект на световно културно наследство.

         В Национален координационен комитет да се включат представители на Министерството на строителството и селищното устройство, Комитета на културата, Министерството на финансите, Министерството на съобщенията, Българската асоциация за отдих и туризъм, Министерството на производството и търговията с потребителски стоки, Окръжния комитет на Българската комунистическа партия и Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет – Бургас, Националната комисия за ЮНЕСКО, Българската академия на науките, Общинския комитет на БКП и Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет – Несебър и други заинтересувани ведомства и организации.

         2.За председател на Националния координационен комитет определя Георги Йорданов – заместник – председател на Министерския съвет и председател на Комитета за култура, който по предложение на Окръжния комитет на Българската комунистическа партия и Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет – Бургас, да утвърди поименно състава на комитета. _________________________________________________________________________ * Кой е Георги Йорданов?

         Георги Йорданов е на 29 май 1934 в град Твърдица, Новозагорско. През 1956 г. завършва право в Софийския държавен университет, когато е приет и за член на БКП.

         Първоначално работи като прокурор в Сливен, където след това започва кариерата му в тоталитарната БКП.

         Той е секретар на ГК на ДКМС, а след това заема постовете завеждащ отдел „Пропаганда и агитация“ в ОК на БКП (1960 – 1962), секретар на ГК на БКП (1962 – 1965), секретар на ОК (1965 – 1967), първи секретар на ОК на БКП (1967 – 1971).

         През 1966 г. е избран за кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1971 г. е член. В периода 1971-1979 г. е първи секретар на ГК на БКП в София.

         Георги Йорданов е заместник-председател на Министерски съвет (1979 – 1987) и председател е на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет (1986-1989).