Избиратели и избраници. Крилатият афоризъм: „Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме“си е действащ.

         Пред приключване е предизборната кампания за парламентарните и евро избори в които ще гласуват избиратели и избраници в община Несебър.Вече има прогнози за партиите и коалициите, които ще останат над 4 процента и под 4 процента.

         Все пак , да си припомним, че действителните гласове в община Несебър за парламентарните избори на 2 април бяха 7291/ 35,64% , а на 02.10.2022 бяха 7381/35,76 %. Очевидно е, че пак е налице спад на избирателната активност, или с други думи – 65 % от потенциалните избиратели, не гласуват

         Към предполагаемия резонанс обаче няма никакъв отглас.Нито от кандидат – депутатите, нито от политическите водачи, нито от ръководителите на групите съветници в Общинския съвет, нито и тези, които общественици или общественяци, нито платоформащи, да са обелили дума за постиженията на избраниците.

         Както преди, така и сега, всичко е замряло. Апатия до апатия, отгоре и отдолу, наляво и отдясно.Всичко това е естествено усвоимо от и от целокупния несебърски електорат. Все пак, неясно е защо, и шестте политически формации, представени в парламента, ще започнат с пазарлъци за състава на бъдещото правителство, вместо да търсят консенсус за една програма на законодателни приоритети в работата на парламента и едва след това да съставят правителство, което да реализира тази програма.

         И тук все още няма обелване на дума.В подобен случай може да се стигне отново до едни нови извънредни избори и едва ли биха били по-различни по своите резултати от последните избори.

         Ако настоящият парламент успее да преодолее възможните противоречия между парламентарните групи и се стигне все пак до предсрочни избори, нека поне те законодателно да бъдат по – добре аргументирани.

         Да си припомним и за слоганите на партиите и коалиции, които са избрали за символ на предизборната си кампания, открита от 9 май.За това какъв е политическият дух на времето можем да съдим от слоганите на участниците.

         Специфично сега е, че за първи път ще се проведат едновременно избори за български и европейски парламенти. Това влияе и на предизборните лозунги, част от които са компилация, отразяваща двойния вот.

         ГЕРБ/СДС, например, ще агитира със „Стабилна България в сигурна Европа“. Стабилността се превръща в трайна линия за партията на Бойко Борисов. През 2023 г. слоганът й беше „За стабилна България отново“.

         “Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) засега няма водещ мотив. Тази вечер обаче обединението стартира кампанията си под надслов „Българите срещу скритата власт. Битката продължава!“. А през 2023 г. коалицията агитира с „Има как“.

         ДПС вече е с ново ръководство в лицето на Делян Пеевски (и Джевдет Чакъров). На тези избори то ще привлича гласове „Заедно с хората“. През 2023 г. лозунгът беше „Разум, отговорност, диалог!“

         „Възраждане“ на тези избори ще има два прости слогана – „Възраждаме България!“ и „Възраждаме Европа“. Миналата година оттам агитираха с „Избери свободата!“.

         „За достойна България в мирна Европа!“ зоват на тези избори от БСП, напомняйки за войната в Украйна и кремълската пропагандна линия, която следват. А през 2023 г. социалистите твърдяха: „Да! Можем“.

         От „Има такъв народ“ слоганът е „Да върнем здравия разум!“ Миналата година мотото бе „Държавата, това сте ВИЕ!“

         Извънпарламентарните сили с шанс да прескочат бариерата са от новата формация „Солидарна България“ на Ваня Григорова и Мая Манолова ще привличат избиратели с: „Време е за хората“.

         „Синя България“ пък излиза с философското „Защото има смисъл“. Във формацията обаче е бил обсъден и вариантът „Силата вдясно“, който също се очаква да се използва.

         „Левицата!“ агитира просто с удивителното си име – призив: „Заедно да изведем България от статуквото“.

         Наличието на основните слогани съвсем не означава автоматично, че те се прилагат или ще бъдат приложими в настоящия парламент.

         Макар и парламентарни трупове ,оше преди началото, кандидат-депутати се афишираха като бъдещи парламентарни великани. Първите в края на парламента отявлените патриоти получиха: „Атака” с 11 гласа – 0, 0014 %, ВМРО -23/0,0031 %, НФСБ – 22/0,0029%. Псевдопатриотите – ментета се оказаха истински политически джуджета.А покрай тях има още повече от цяла дузина.

         И за живите и за мъртвите резултатите от предизборната кампания в Несебър не би трябвало да изненадат никого, защото те са в рамките на нормалното очакване от миналия път.

         А иначе всички участници в предишните парламентарни избори бяха в рамките на плюс-минус два процента. Да си даваме сметка, че избирателната активност, както в Несебър намалява, означава, че е непредставителна и оттам и несъстоятелна.

         Тя не може да представлява значими обществени слоеве, но тя всъщност и не се и старае.Т.е. изборите тогава бяха ненужни, но наложени от ГЕРБ/СДС –София.Така е и сега.

         Седмица преди изборите в Несебър, избраниците вече имат нагласа за кого и защо да гласуват. Ръководство по общуване /ББ/ с народа обаче винаги отново може да пусне крилатия афоризъм: „Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме“. Все пак, да не забравяме, че всички останали са и избиратели.