Веднъж на 102 години отново присъдиха годишните литературни награди и връчиха членските карти на новоизбраните членове на Съюза на българските писатели

         Бях поканен да присъствам на годишните литературни награди, които връчи председателят на Съюза на българските писатели /СБП/ Боян Ангелов. Първите трима: проф. Николай Овчаров, Матей Шопкин и Христо Добротинов бяха сред носителите на годишните награди на СБП, а церемонията по връчването на отличията се състоя в залата на клуб „Парнас“.

         Призовете на проф. Овчаров, Шопкин и Добротинов бяха присъдени съответно в категориите за историография и документалистика, поезия и роман на 2023 г.

         Пенка Чернева получи отличието за кратка проза, проф. Мюмюн Тахиров – за публицистика, Анита Тарасевич – за литература за деца, Лалка Павлова – за литературна критика, Атанас Звездинов – за хумор и сатира.

         За българските писатели 24 май е особен празник, каза председателят на СБП Боян Ангелов по време на церемонията. По думите му това е особен празник за целия български народ, защото преди 1130 години, през 893 г., по време на Преславския книжовен събор цар Борис успява да извърши няколко сакрални дела.

         „Той поставя на трон своя трети син Симеон и така се поставя началото на Златния век на българската литература и култура. Той изгонва всички византийски духовници и назначава на тяхно място българи. И нещо, което е особено важно – с указ, с декрет на този събор се приема българският език да се превърне в официален държавен и църковен език. 1131 години вече ще станат, откакто България има свой език – най-важното и най-неотменно ценностно достояние на всеки народ и на всяка нация“, посочи Ангелов. Ние като СБП смятаме, че този празник е свещен,“ допълни той.

         В рамките на събитието бяха връчени съпътстващи призове. Наградата „Божидар Божилов“ за 2024 г. бе присъдена на Петя Цолова, наградата „Георги Братанов“ – на Демир Демирев, наградата „Гео Крънзов“ – на Маргарит Николов. Издателство „Български писател“ и СБП отличи книгата „Сега ми трябва глътка светлина“ на Петранка Божкова.

         Почетни грамоти за принос в съвременната българска литература получиха Кирил Аврамов, проф. Ваня Добрева, Красимир Бачков, Йордан Колев и председателят на Съюза на независимите български писатели Марин Кадиев.

         Плакети за подкрепа на българската съвременна литература бяха връчени на Елена Манолова, журналиста Владислав Апостолов и инж. Георги Павлов – кмет на Община Стрелча.

         На финала на церемонията се стигна и до връчването на картите на новоизбраните членове на СБП. Председателят на СБП Боян Ангелов ми връчи членската карта с №619.Връчванията са от 1913 г., а патриархът на българската литература Иван Вазов е избран за почетен председател на СБП.Към картата се връчва и златния знак на крилатия Пегас, изработен през 2013 г. от Монетния двор

         Съвсем най-накрая за новоприетите членове на СБП се чу: „Последните ще станат първи !” Озадачих се. Да, всички знаем тази фраза, само дето според евангелиста Матей (19:30) Христос е казал нещо доста по-различно: „Мнозина първи ще станат последни, а последни – първи”. Възниква въпроса за мнозината… колко точно мнозина? Колко да са мнозина? Не знаем. Но не всички, категорично! Разумно от страна на Матей да не дава неизпълними обещания от името на Христос. И предвидливо – да не оспорва природния закон.

 

         И още нещо за приетия действащ член на СБП. Когато прочете за написаното в картата си: „работи като…”, ще попаднете в графата само на многоточия. Все пак за моя профил мога да напиша, че аз съм: педагог, журналист, публицист, мемоарист, писател, а тъй като в следващата ми книга ще излезе произведението: „Литературна гледна точка”,към това мога да добавя, че съм и литературовед. И всичко това се случва на човек веднъж на 102 години в община Несебър. Настоящата служебна карта обаче би трябвало да се преработи и актуализира.