Паметник, който е чест на авиацията, и космонавтиката, в Несебър

       Днес се чества Световния ден на авиацията и космонавтиката и 63 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.На 12 април 1961 г. в 9:07 ч. московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути.

         Почти никой не чества Световния ден на авиацията и космонавтиката от местната власт в Несебър. Пет години по-рано обаче на 10 юни 2015 г., Несебър влезе в историята на Военновъздушните сили и Военновъздушните сили влязоха в хилядолетната история на Несебър с днешното откриване на паметника на МИГ-21, намиращ се в началото на града.Тогава официално лентата прерязаха кметът на Несебър Николай Димитров, космонавтите от България и Русия Александър Александров и Олег Новицки и летецът – Иван Апостолов,Христо Христов и Димитър Стоянов – о.з. полковници.

         Паметникът е създаден в знак на почит и уважение към летците, които са свързани с община Несебър 1 *. Идеята за появата на такъв паметник в града на ЮНЕСКО се е родила от инициативен комитет от будни граждани 2 *.

         Космонавтът, бригаден генерал Александър Александров-герой на България и Съветския съюз, каза пред паметника: „Аз като български представител на руската самолетостроителна корпорация „МИГ“ искам още веднъж да изразя благодарност към жеста на внимание и признание за тези самолети, които и сега стоят на дежурство в нашите военни части и пазят нашето родно небе. Този паметник ще напомня за величието на Българските военновъздушни сили. Ние сме едни от основоположниците на историята на световната авиация…Този самолет, който стои тук пред вас, мога да кажа, че е един от най-добрите в света, тъй като над 46 страни са го закупили. Той все още лети независимо, че е с дълга история. Нашите внуци и правнуци трябва да помнят и да знаят, че техните деди са наравно с останалите, дали своя принос за развитието на военновъздушните сили.“ 3 *

         Летецът–космонавт, герой на Руската федерация-Олег Новицки благодари за възможността да присъства и изрази радостта си, че се открива паметник, който да е в чест на авиацията.От името на ветераните приветства и о.з. полковник Иван Апостолов. Той поднесе благодарност към инициативния комитет за реализацията на идеята и запозна присъстващите с достойнствата на МИГ-21.

         Наскоро обозначението на самолета бе променено. Емблемата на Военновъздушните сили на България вече е в знака, който се поставя върху тялото, опашката и крилата на летателните машини на Военновъздушните сили на България с цел разпознаването им във въздуха и на земята.

1 * За тях авиацията бе съдба:
Ангел АНГЕЛОВ-летец,майор
Георги ГРИГОРОВ-летец,генерал-майор
Георги СТОЯНОВ-щурман,капитан
Димитър СТОЯНОВ-летец,полковник
Иван АПОСТОЛОВ-летец,полковник
Кирил ГРИГОРОВ-летец,полковник
Милен БУКОВСКИ-летец,подполковник
Никола ТАКОВ-подофицер
Петко ДОЧЕВ-летец,полковник
Петко КОЛЕВ-летец,подполковник
Христо ХРИСТОВ-летец,полковник

В памет на авиаторите от Несебърския регионот Инициативния комитет

2 * Инициативен комитет: Андрей Колев, Бончо Бончев, Георги Дамянов, Димитър Дамянов, Димитър Чавдаров, Дочо Дочев, Драгой Чифильонов /починал/, Йордан Йорданов- председател, Красимир Хърлев, Максим Момчилов,Янко Йорданов /починал/

3 * На 7 юни 1988 г. в орбита излита „СОЮЗ-ТМ5 с к-р А.Соловьов ,А.Александров и Виктор Савиних. Корабът се скача с“ Орбиталната станция“ и след 10 дни – на 17 юни екипажът се завръща благополучно на Земята.

         Нека си припомним 36 години след тези събития знаменителна дата!

         Александър Панайотов Александров е вторият български космонавт.
Роден е на 1 декември 1951 г. в Омуртаг, където завършва средното си образование. През 1969 г. е приет в ВНВВУ “Г. Бенковски” коeто завършва през 1974 г. с първия 5-годишен випуск летци-пилоти. Разпределен е в авиополка в Чешнигирово, но се прехвърля в авиополка в Безмер, където лети на МиГ-17. По думите му причината е че по това време полка в Безмер дълго време няма произшествия и той иска да бъде обучаван от най-добрите. През 1977 г. кандидатства и е приет в първата група кандидати за космонавти. Дубльор e при първия космически полет на България през 1979 г.

         През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на СССР в Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки“ (доктор). Александър Александров лети от 7 до 17 юни 1988 г. на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“ заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженерa Виктор Петрович Савиних. Екипажът извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти. По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

         Военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Народна Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден „Стара планина“. Герой на Съветския съюз.