Отдадоха почит на Трифон Зарезан в Гюльовца

         За поредна година отдаде почит на светеца на винарите и лозарите – Трифон Зарезан. Тържествата се състояха в с. Гюльовца, където ежегодно се отбелязва Празникът на младото вино. Честването на светеца покровител започна с традиционното за датата зарязване на лозята в масивите на селото. Водосветът бе открит от свещеник Евгени Желев, а ритуалът по зарязването изпълни кметът на населеното място Жельо Желев, поздрави присъстващите с Трифон Зарезан и Свети Валентин и им пожела здраве, щастие и берекет.

         Празникът по традиция събира майстори на виното от региона, които демонстрират качествата на домашно произведения гроздов еликсир. За доброто настроение на присъстващите имаше музикална програма в чест на Свети Трифон – покровител на лозарите, соколарите и градинарите.

         Празникът продължи в центъра на селото с концерти на Групата за автентичен фолклор към НЧ „Светлина“ – с. Гюльовца, Ансамбъл към НЧ „Светлина“ – с. Кошарица и Групата за автентичен фолклор към НЧ „Просвета“- с. Казичене.

         Традиционният конкурс за най-добро вино от последната реколта и тази година излъчи победители и в двете категории.В класацията за червено вино се класираха на първо място – Алекси Василев; второ място -Илия Никитов, трето място – Петко Петев.

         А за бяло вино се класираха на първо място –Ангел Стоянов;второ място – Алекси Василев и на трето място – Илия Йорданов.