И в Несебър тачат Бабинден

         Честването започна на площад „Жулиета Шишманова”. Тържеството бе посветено на Деня на родилната помощ, а в участията се включиха: ФФ „Българка“, ВГ „Ла Феде“, ТС „Несебър“ към НЧ „Яна Лъскова“, ВГ „Морски звездички“ към ОДК – Несебър, ООШИ – Несебър.

         Празникът отново донесе много усмивки и настроение.“Колкото лесно се хлъзга този сапун толкова лесно да се раждат децата“- ориса „бабата“, след като по традиция ръцете и бяха измити със сапун. Издигайки мокри ръце към небето, тя благослови с думите: ”Колкото са пръските в небето – толкова деца да се родят“. „Бабата“ пожела на всички млади булки, който нямат деца- да имат , на тези, който имат – още едно, на тези който не са станало баба и дядо –да станат!

         Подкрепяйки прояви, свързани с народната памет и традиции, обредите и обичаите, съпътстващи празниците на Бабинден, са част от недвижимото културни наследство на народа ни. Чрез активна подкрепа при тяхното отбелязване, Община Несебър държи жива паметта и уважението към традициите, който оформят националното ни самосъзнание.

         Бабинден е един от големите женски празници, който народният календар отбелязва с голяма почит. Неговите корени са назад в хилядолетията, когато славянските жени са изразявали своето преклонение към „ бабата“ , която помага при появата на новия живот. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.