Пак изкъпаха зетьовете в Кошарица

         И тази година зетьовете на Кошарица бяха изкъпани на Ивановден. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал. Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.

         В спазване на обичая се включиха куражлии – младоженци. Първоначално участниците в „къпането“ се събраха в центъра и тръгнаха по улиците на селото. Там пиха греяно вино, за да се затоплят преди да влязат в студените води на местния вир.

         Настроението им беше повдигнато още повече от музикантите, които свириха български народни песни. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на народния оркестър, те се хванаха на право хоро, а след това тръгнаха към мястото за къпане. Отново съгласно обичая или заради студената вода, зетьовете се опитаха да избягат, но бяха хванати от ергените и накрая се хвърлиха във водата. Обичаят бе изгледан от жители и гости на селото, дошли, за да почетат традицията.