Връчиха годишните литературен награди – Бургас ‘2023

         С плакет за поезия, проза и литературна критика “Пегас” бе удостоена Наталия Недялкова за поетичната книга “Стихоанализа”. Плакет “Петко Росен” получи Динко Динков за сборника с разкази “Богородични морета”, а плакет “Христо Фотев” – Елена Янева за стихосбирката “Ето какво”.

         Традиционните годишни литературни отличия на най-успешните бургаски автори и техните книги за 2023 г. бяха връчени тържествено в навечерието на празника на Бургас – Никулден, на 1 декември 2023 г. на специална церемония в Операта.

         Ежегодните литературни награди на Община Бургас са съответно: “Пегас”, както и наградите за художествена проза – плакет на името на Петко Росен, и за поезия – плакет на името на Христо Фотев.

         Предварително номинаните за носител на Годишните награди на Община Бургас, 2023 г., за поезия – плакет “Христо Фотев” бяха от стихосбирките: Елена Янева “Ето какво”, Милка Стоянова ”Дръвче зад прозореца” и Наталия Недялкова ”Стихоанализа”.

         Номинираните автори в белетристиката бяха Динко Динков за “Богородични морета”, Иван Сухиванов за “Апотеоз на радикалния обрат” и Любомир Калудов за “От змей злато”.

         Номинациите в трите категории са въз основа на Годишните литературни доклади на професор дфн Калина Лукова (поетични книги -13) и на професор дфн Клео Протохристова (за книги белетристика -14).Отличията бяха връчени от Диана Саватева, заместник – кмет на Община Бургас “Култура и вероизповедания”.

         Извън класирането в прегледа бяха включени от изд. „МараМ”-Несебър/ ”Информапринт”-Бургас за: стихосбирките: „Избирам те, живот”, „Уроци от живота” и „Говори ми, моряко” и книгите: „За родовата памет на село Горно Ябълково” и „Вестникът на всички времена”.