По време на избори и след това

         Хората вършат глупости разни. Кършат цветята за вазите празни. Продават илюзии и надежда. Купуват доверие и народна любов. Тичат към хоризонта, които е недостижим. Неочаквано стават благодетели и филантропи. Леят негативизъм и отрицание на постигнатото до ден първи на тяхното евентуално управление. Говорят за толерантност, а проявяват тотално неуважение и дискредитиране на основния си конкурент. Отправят неясни послания, очакват разбиране и подкрепа.

         Харчат огромни средства за показни прояви и политическа реклама, които отблъскват нормалния избирател. Очакват неочаквани успехи, но получават огромно разочарование. Оправдават се с други за собствените си грешки и неудачи. Обграждат се с хора, които ги ласкаят и подвеждат. Говорят за разделение на властите, но се обединяват в името на властта. Разчитат на късмета, но той се случва само тогава, когато готовността отговаря на възможността.

         Резултатите от надпреварата за кмет вече са известни. Ако перефразираме Макиавели в Несебър целта и средствата не оправдаха подлостта. Логично е тези, които заложиха на негативна кампания с недоказани компромати, фалшиви новини, инвестираха огромни средства за политическа реклама в помпозни билбордове, клипове, интервюта, показни прояви, пиар агенции, анонимни сайтове и прочие да загубят както в битката за общински съветници, така и за кмет.

         Дори в следизборния ден радетелите за промяна и демокрация вместо да приемат с достойнство поражението, продължиха с езика на омразата, обиждайки огромната част от гласувалите за спечелилия кмет на общината и закана, че „Това не е краят!“. Учудваща лексика и поведение за млади и амбициозни хора, които биха могли да работят в синхрон с управляващите за просперитета на Несебър и съставните селища в общината.

         Победителите избраха вестник „Слънчев бряг прес” за популяризиране на своите кандидати за съветници и кмет. Те заложиха на позитивна кампания, отчитайки постигнатото до момента и предлагайки визия за следващите 4 години.
Победените охулиха единствената печатна медия в общината с уронващи доброто й име публикации в подопечните им сайтове и фейсбук групи, за което ще им бъде потърсена съдебна отговорност. Така се прави в демократичния свят.