РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРНА ЧАСТ НА НОВИЯ НЕСЕБЪР ПРЕЗ МАНДАТ 2019 -2023

         В последните години на територията на Несебър бяха извършени значителни промени в подходите към и във вътрешността на общинския център. Целенасочените действия по реконструкция и ремонт на улици, тротоари, зони за отдих и публични пространства промениха визия на Новия град и се отразиха на начина, по който той бива възприеман от своите граждани и гости – като съвременен европейски град с индивидуалност и специфична атмосфера.

         Дейностите, които се изпълниха в мандат 2019- 2023, за благоустрояването и осъвременяването на Несебър са системни и внимателно планирани.
Един от най-важните обекти, изпълнен с общински средства, е реконструкцията на ул. „Първа“. Проектът е завършен в първия си етап – изградено е локално пътно платно, тротоари, зелени площи и паркоместа, положени са подземните и надземни комуникации, системи за капково напояване и осветлението. Вторият етап, който вече има строително разрешение, и третият етап трябва да бъдат завършени в предстоящия мандат.

         Построена и обзаведена с мултифункционални спортни уреди е закритаra спортна зала „Арена Несебър“ .Съоръжението е пригодено за спортовете: футбол на малки врати, баскетбол, волейбол, хандбал, художествена гимнастика.

         Връзката на ул. „Първа“ с Новия Несебър се осъществява чрез кръгово кръстовище на централната улица “Хан Крум“, която също претърпя частична реконструкция – по продължението й до входа на Северния плаж- Несебър бяха построени тротоари и велоалеи, разположени двустранно, бе извършено оформяне на зони за почивка, подмяна на озеленяването, преасфалтиране на пътното платно и замяна на стари ограничителни съоръжения със светлоотразителни буларди.

         Входът на Северния плаж бе благоустроен и превърнат в място за почивка и срещи. Там се намират старите кладенци на Несебър, чиято оригинална визия е възстановена. През изминалия мандат в района около тях бяха премахнати преместваеми обекти, което откри широка гледка към морето, и се оформиха зелени площи.

         Важен за жителите и гостите на града елемент от градската инфраструктура – паркингът на Артиум център над северния скат бе цялостно преасфалтиран. Улиците около него /“Изгрев“ , “Прибойна“ и “Плиска“/ се сдобиха с нови тротоари, а с подмяната на осветителните стълбове и тела зоната на северния бряг доби завършен вид. Енергийно ефективна реконструкция и модернизация на улично осветление бе извършено по улиците „Изгрев“, „Места“, „Плиска“ и „Васил Левски“.

         Друга улица, претърпяла цялостен ремонт е „Дюни“. След предприета от ВиК подмяна на водопровод, бе извършено цялостно преасфалтиране и постави нова тротоарната настилка и бордюри. По ул. „Струма“ бяха монтирани подземни съдове за смет. Изцяло реконструирана, разширена и с нови уреди е детската площадка на същата улица.

         Частична подмяна на тротоарни настилки е извършен по ул. „Хан Крум“- в района на центъра на Новия град и по стълбищен подход с изход към спирката за Стария Несебър. Подменена е тротоарната настилка по ул. „Св. св. Кирил и Методий“ в участъка от ул. „Хр. Ботев“ в посока към ДГ „Яна Лъскова“, чието дворното пространство е изцяло реконструирано и вече разполага със съвременни уредите за деца от яслена до предучилищна група.

         Предстоящи в района на северния бряг са дейностите по изграждане на скейтпарк. Планира се цялостно оформяне на зоната под северния скат в интегриран комплекс с културни, спортни и рекреационни функции.ИК Николай Димитров е независим кандидат-кмет, той е под № 69 в бюлетината.