Поставям слогани, следователно съществувам… Идейна нищета личи в новите предизборни лозунги.

         Известна е една своеобразна перифраза: „Поставям слогани, следователно съществувам”. Тогава започнах да чета периодично книгата „Лозунгът, българинът излезе на площада”, изд. на БАН от 1994 г., и стигнах до извода, че тази максима не е общовалидна, а с времето изписаните лозунги се видоизменят, преразказват, преизказват, повтарят, преповтарят.

         В нашия случай става за предизборната кампания за Местните избори в Несебър и, ако оспорим максимата за …слоганите, следователно съществувам, ги видоизменим с въпроса, кажи ми слогана на партиите и коалициите си, за да ти кажа кой си и за какво се бориш?..

         Нека да погледнем към това какво се опитват да ни кажат политическите сили и коалиции с думите, които са избрали за символ на предизборната си кампания.Какво казват, какво намекват и каква е целта им?

Ум робува слогани , ум царува, ум патки пасе …
Ум робува слогани , ум царува, ум патки пасе …

         Да започнем със слоганите от 2019 г. Слоганът на мк „Нова алтернатива” е „Да продължим заедно”. Безобидно мото, минава за девиза на заедност и нищо повече. Но през 2023 г. местната коалиция се трансформира в коалиция от партии „Български гласъ” и новият слоган се казва „Който ме познава, знае”. Удивителна е лекотата, с която /този или тези/ са избрали настоящия лозунг, очевидно този или тези придобиват самочувствието си, че са по-умни и по-мъдри от останалите избиратели. Пре/ разпознаването на слогана е ясно и просто. Употребено е на 25.03.2021 г. от автора „Благо Мекички”, където е написано буквално:” Който ме познава знае…”.В този случай би трябвало да уточним, че слоганът не е оригинален, а поредното повторение.

         Поредният слоган е от пп „МОРЕ”: „Другите обещават, ние градим” , трансформиран през 2023 г. в „Заедно за по-добро бъдеще”. На пръв поглед двата слогана не са противоречиви. Но това е само на пръв поглед.Защото вижданията на МОРЕ са различни, както формалнитака и съдържателни, а и по-обем.В изданието на МОРЕ вижданията са 10.След това в листовката стават 30.А накрая, и в листовката, и в изданието, липсват ангажимент към съставните селища на община Несебър: кметство Баня и кметските наместничества в Приселци,Раковсково, Паницово и Козница.Само по себе си МОРЕ се капсулира и своеобразно сепаратизира съставните селища, а каузата на партията била: „Заедно за по-добро бъдеще за община Несебър”.

         Третият слоган от ССД: „Да! Ние можем заедно с вас!” е трансформира за 2023 г. „Можем заедно”.И двата слогана са не само противоречиви, но и изменчиви.За първия слоган имаше коалиция от партии: Съюз на свободните демократи, Съюз на демократичните съюз, ВМРО-Българсно национално движение, което бе приемливо, но с втория слоган си противоречи с първия, а е измончив. Това е така, защото местната коалиция е заличена, а за партията ССД остава сама за себе си: „Можем заедно”

         Четвъртият слоган е от БСП : „За по-добър живот”, повтарящ се по същия начин и през 2023 г. БСП започва със самостоятелна листа, а това е предизвикателство.

         Петият слоган е от Движение 21: „Добрите идеи за доброто на Община Несебър”, което своеобразно се преформатира в кп „Левицата”: „Заставаме зад делата си”.

         Вероятно, както в случая от Движение 21, слоганът е отворен от коалиция „Левицата!“ между: партия „АБВ (Алтернатива за Българско възраждане)“, партия „Движение 21“, партия „Изправи се България“ и партия „Български земеделски съюз Александър Стамболийски“, за интерпретация от партийните фенове.

         Шестият слоган е от ГЕРБ: За по-добро управление и от кандидат –кмета на община Несебър Атанас Терзиев: „Ще работя и ще помагам на всеки”.Днес Терзиев избяга от ГЕРБ и се прехвърли към кп „Българският гласъ”, а новият слоган е „За Община Несебър”. След това пък СДС избяга от ГЕРБ и събра самостоятелна листа от 9 кандидат-съветници.

         Преди да се случи до поредния слоган, ГЕРБ-СДС тиражираха най-различни сменящи се девизи: „За стабилна България отново“, „Работа, работа, работа“, а след това се видоизмени и на „Ред в хаоса“. Все пак остана поне един девиз „За Община Несебър”, но това е несъществено и в скоро време ще бъде преиначено.

         Седмият слоган е от Красимир Косев „Подем”: „Знам и мога”. С този девиз на времето освен „Знам и мога” се интерпретираше и в прагматизма на училищните олимпиади: „Знаем, че можете”, а още по-рано в олимпийското движение девизът бе: „Най-важно е участието, а не победата.“ Ако за олимпизма мотото е валидно, за Местните избори в Несебър вече не съществуват.

         Осмият слоган е от Николай Димитров – независим кандидат-кмет на Инициативния комитет : За успеха са важни целите, добавен от мотото:„Силни сме, защото сме семейство! Побеждаваме заедно! Заедно посрещаме успеха! А за успехите са важни целите!” Двата слогана сами по себе си се синтезират в принципната максималност: заедност и усилащ.

         Деветият слоган е от СБОР (Справедлива България обединени родолюбци) е политическа партия в България, основана през 2012 г. Председател на партията е бизнесменът Димитър Илиев. За първи път партията се явява на парламентарни избори през 2023 г., като част от коалиция „Заедно“, представен от Кръстьо Пеев: „Когато Аз стане Ние, няма невъзможно”. Днес Пеев твърди, че: „… е учил във френската гимназия в Бургас, живял няколко години в Лондон, където обогатява житейския си опит…”. Още нещо написано от Пеев: „ Никога не съм се виждал като кандидат за кмет. Преди две години за пръв път ме спря една възрастна жена на улицата и ми каза, дори не ме попита, че на следващите избори трябва да се кандидатирам за кмет”.

         На друго място за Пеев е написано, че той бил: „…Млад и амбициозен, с изключително богата обща култура..” Пак на същото място е написано, че той /Пеев/ бил общественик.

         Когато става въпрос за мотото: „Когато Аз стане Ние, няма невъзможно”, човек трябва да си дава сметка, че цитирания общественик е и своеобразен проповедник от мотото, съвпадащо с Християнската Евангелска Баптистка Църква.
         Трябва да си даваме и сметка, че вписаните 12 кандидат – съветници под абревиатурата СБОР в Несебър е част от коалиция „Заедно“ /която се свързва с Ива Митева и Любомир Каримански/.Всичко това поражда и „амбиции“ и за местния несебърски вот. Трябва да се знае, че в София има регистрирана листа с 35 имена, сред които се срещат известни имена – като рапърът Адриан Рачев, познат като Румънеца, пиарът Ива Екимова, лекоатлетката Магдалена Христова и т. н. За изборите досега СБОР е отчела дарения в размер на немалката сума от 95 452.74 лв, както показва регистърът на Сметната палата. И тук да си даваме сметка, че СБОР е най- слабо популярна партия, а на парламентарните избори на 2 април партията „Заедно” в Несебър получи 17 гласа.

         Защо се налага да се напише всичко това, което на пръв поглед е излишно!Пеев е непълноценно образован. Това е така, защото той е учил в Бургаската гимназия, но е недоучил. С известно закъснение Пеев все пак доучава в Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов” – Слънчев бряг. Пеев до този момент не е публикувал автобиографичната си справка /CV/, както в Несебър, така и в Лондон, или някъде в чужбина.Ако се публикува всичко ще се проясни. Същото се отнася и за казаното от анонимната възрастна жена, т.е. Една жена каза /ЕЖК/.

         Десетият слоган е от ЗС „Александър Стамболийски”: „Искам днешното поколение да сме гордост на община Несебър”. Мотото е за първи път в Несебър и не се знае дали ще събере предизборни фенове.

         Единадесетият слоган е от „Възраждане”: „Борбата е за младите в името на децата и бъдещето!”Девизът е за първи път в Несебър, а необходимо е единствено да повярва и да избере достойния път в името на децата”. Кандидатката обаче, както и Пеев, е с непълноценно образование, а това означава, че капацитета и ресурса са ограничени за такъв кандидат в местното самоуправление за община Несебър.

         Дванадесетият слоган е от НДСВ : „Да върнем Общината на хората и хората в Общината”.Мотото само по себе си е правдиво, но за капацитета и ресурса ще са същите както и за „Възраждане”. Това се отнася за новия кандидат и останалите 5 кандидат – съветници – въображаваем успешен резултат.

         Тринадесетия слоган е от МИР: „Морал, Инициативност, Родолюбие”. Абривиатурата е добра, но кандидат – съветниците са само 4.Колкото толкова, поне стават за белот, ако играят

         Четиринадесетият слоган е от Български съюз за директна демокрация (БСДД): „Хоризонт за Несебър”. Този девиз е пълно политическо самоубийство за кандидат-кмета и кандидат-съветниците им. Който и да е измислил този слоган, това ще се помни за години след Местните избори с казарменото възвание – афоризъм: „Редник Д., бегом до хоризонта и обратно!”.Ще се завърти и другата дума – лимит /ограничаване/, свързана с хоризонт на партийците от БСДД. Мине се, не мине, време в несебърския публичен живот ще се завъртят двете клишета- хоризонт и лимит, а към тях ще се завърти и третата дума- спекулация.

          Симуланти на слогани винаги ще има. Възпроизвеждането на слогани не е укоримо, а идейната нищета ще проличава все повече в новите предизборни лозунги.
Явно е, че честите слогани изчерпаха възможностите на измислените политически пиари.

         Слоганите Местни избори 2019 – Несебър

Нова алтернатива : Да продължим заедно

МОРЕ : Другите обещават, ние градим

ССД: Да! Ние можем заедно с вас!

БСП: За по-добър живот

Движение 21: Добрите идеи за доброто на Община Несебър

ГЕРБ: За по-добро управление

Атанас Терзиев: Ще работя и ще помагам на всеки
К
расимир Косев „Подем”: Знам и мога

Николай Димитров: За успеха са важни целите

         Слоганите Местни избори 2023 – Несебър

СБОР: Когато аз стане ние, няма невъзможно

ЗС „Александър Стамболийски”: Искам днешното поколение да сме гордост на община Несебър

Български гласъ: Който ме познава, знае

ССД: Можем заедно

Левицата: Заставаме зад делата си

БСП за България: За по-добър живот

Български съюз за директна демокрация (БСДД): Хоризонт за Несебър

ГЕРБ: За Община Несебър

НДСВ : Да върнем Общината на хората и хората в Общината

ИК: Силни сме, защото сме семейство! Побеждаваме заедно! Заедно посрещаме успеха! А за успехите са важни целите!

МОРЕ: Заедно за по-добро бъдеще

Възраждане: Борбата е за младите в името на децата и бъдещето!

СДС: За Равда с ум и сърце

МИР: Морал, Инициативност, Родолюбие