27 сетември – Ден на световния туризъм

         64 години курортен комплекс “Слънчев бряг”- Бряг за всеки и слънце за всички

         Слънчев бряг от пожълтелите страници – минало незабравимо

         На 8 юни 1959 г. в 15,50 ч. първият хотел на Слънчев бряг «Калина» посреща първия си турист.Той е Вашек Силвестър от град Острава на тогавашната ЧССР.

         Първата публикация във в.»Черноморски фронт» бр.2819/09.06.1959 за събитието «Вчера «Слънчев бряг» посрещна първите летовници» е на спец.кореспондента Т.Георгиев по телефона още на 8 юни.


След Бургас и в София публикуват:

         Още един бисер от огърлицата на нашето Черноморие започна да блести. „Слънчев бряг“ е един от нашите най-добри морски курорти.Сред сенчестите алеи,под палещите лъчи на слънцето и в морската вода-навсякъде се чува реч на хора от различни страни.Строителството започна през есента на миналата година. Стотици ентусиазирани младежи и опитни майстори от различни краища на родината дойдоха на “Слънчев бряг».И ето те сега поднасят на „Балкантурист“ в завършен вид красивите хижи и хотели с 655 легла,от които вече са заети 364 от първите туристи». Това съобщава преди 64 години органът на ЦК на БКП вестник „Работническо дело“ в бр.160 от 9 юни 1959.

         Не се съобщават други подробности за официалното посрещане на първия турист в първия сезон на новопостроения курортен комплекс «Слънчев бряг».Те /подробностите/ могат да се открият на страниците на тогавашния вестник «Черноморски глас»,излизащ в Несебър.На него се позовава и един от историографите на «Слънчев бряг» инж.Симеон Мицов, вече покойник. «На 8 юни преуморените строители все още завиваха последните кранове в баните и окачваха осветителните тела в хотел «Калина» под окото на главния архитект на комплекса Кольо Николов.Директорът Анастас Каролев на няколко пъти ходи до ресторант «Нептун»,за да звъни във Варна за кацането на първите туристи от Прага на летището. Малко преди 16 часа всички служители на хотела с униформи заедно и директора и други 30-тина служители излизат заедно с група девойки в народни носии на стотина метра пред хотела за да пресрещнат по-отпред пристигащите туристи.

         Двата автобуса с туристи обаче минават по друг път и заобикалят посрещачите.В хотела ги посреща управителката Василка Фиданова. Екскурзоводът й остава паспортите и списъка на туристите. Администраторката попълва първата адресна карта за настаняване на турист № 1.Той е Вашек Силвестър от град Острава-Чехословакия». Продължението на събитието днес малко или повече е позaбравено, но официалното откриване на първия туристически сезон за тк „Слънчев бряг” не е минало и без айтоско участие.За планираното официалното откриване на сезона са разпратени покани за гости от близо и далеч, също и от ръководството на Община Поморие. Защото официалното откриване на първия сезон не минава без поморийско участие, както пише на 9 юни 1959 г. “Черноморски фронт” .В статия със заглавие: „Вчера „Слънчев бряг” посрещна първите летовници” изрично се отбелязва,че на другарската вечеря присъстват и гости, освен от Бургас, от Айтос,от Поморие и от Несебър.

         Публикацията е на 1 стр., вдясно от главата на вестника и може да се смята за новина №1. За да се публикува черно на бяло тя е била предадена по телефона на 8 юни, по-късно вечерта преди 9 юни.Подписана е от Т.Георгиев, който е спец. кореспондент на вестника. Към статията има и фотоилюстрация,чийто автор е Ив.Ковачев. Снимката е озаглавена за хотел „Калина”, в който в действителност е записан първият турист на тк „Слънчев бряг” Вашек Силвестър от Чехословакия заедно с други курортисти от ЧССР, откъдето вижда интериора и екстериора в хотела.

         Тогава рязане на ленти не е имало.Но вместо популярният днес коктейл, се е състояла другарска среща в хорови и танцови изпълнения.

         Ето какво е дословно публикуваното във: «Вчера „Слънчев бряг” посрещна първите летовници» „Слънчев бряг”, 8 юни /по телефона/

         Най-после дойде денят, който строителите на „Слънчев бряг” очакваха с трепет и вълнение. Много сили хвърлиха те, докато се роди този красавец на родното Черноморие. В него зидарите от бригадите на Георги Мавродиев от Поморие, на Ангел Къртов от Бургас, на Коста Рачев и др. вградиха своето майсторство.А колко умение и старание вложиха мазачът Христо Въльоков от Габрово, фаянсаджиите Димо Грозев и Манол Арсов. Колко безсънни нощи прекараха те през тези месеци на напрегната работа техническите ръководители на строежа: Стефан Ганчев, Венцислав Николов, Чоролеев и още: стотици зидари, мозайкаджии, електротехници,строители?

         За по-малко от година тук израсна модерен курортен комплекс. И когато днес след обед пристигна първата група от 364 летовници от братска Чехословакия, когато всички радостно възкликнаха от хубавата гледка родена, родена от ръцете на строителите, може би това бе най-голямата награда за тях. Техният самоотвержен труд не бе отишъл напразно.

         В уютните и кокетни вили и хотели курортистите намериха всичко необходимо за една пълноценна почивка-комфортна вътрешна уредба и удобства.

         Макар и изморени от продължителното пътуване летовниците се впуснаха да разглеждат комплекса и останаха възхитени от оригиналните сгради, красивата природа, от златистите дюни и необгледната морска шир.

         Някои по-нетърпеливи набързо се озоваха на плажа и се гмурнаха във водата.Вечерта в ресторант „Нептун” се състоя другарска среща на която присъстваха много гости от Бургас, Айтос, Поморие, Несебър и др. Между тях бяха секретарите на Окръжния комитет на БКП др. Георги Томов и др. Иван Захариев,секретарят на Градския комитет на БКП и член на бюрото на Окръжния комитет на БКП др. Нончо Киров, заместник-председателят на Окръжния народен съвет др. Георги Коточев, председателят на Окръжния комитет на Отечествения фронт др. Тодор Киров и др.

         След вечерята самодейни колективи от Бургас и Айтос изнесоха художествена програма.Представиха се хоровият състав при фабрика „Сталин”-Бургас,битовата тракийска група при народно читалище „Васил Левски –Айтос,естрадният състав на самодейния колектив „Атанас Манчев”-Бургас и индивидуални изпълнители на народни песни.

         Чешките летовници с интерес изслушаха песните и наградиха с бурни ръкопляскания изпълнителите.Участничките в хоровия състав при фабрика „Сталин” поднесоха на курортистите букети с цветя и ги поздравиха по случай пристигането им на „Слънчев бряг”

         След една седмица ще пристигне група от 200 летовници от Германската демократична република.Едновременно с довършването на северната част на комплекса тук ще продължат да пристигат летовници от Чехословакия,ГДР,Унгария,Полша,Австрия и др. страни.

         Т.Георгиев /Спец. кореспондент на «Черноморски фронт»/бр.2891/9 юни 1959 Седмица по-рано, на 1 юни отваря врати заведението «Нептун»-първият ресторант в кк «Слънчев бряг».Строителството на комплекса в и

зпълнение на решение №120/30 юни 1958 на ПМС започва с първата копка на 1 септември в която участва Никола Топалов.  През първия сезон курортът отчита 18 099 туристи, по-голямата част от които са чуждестранни гости.

Първият директор на комплекса е Анастас Каролев /1958-1960/, наследен от Трифон Райков ,вече като генерален директор /1961-1964/.

         Днес няма запазено нищо автентично нито от хотел «Калина», нито от ресторант »Нептун», нито от алеята на космонавтите.Миналото обаче все още е незабравимо. През първия сезон на курорта “Слънчев бряг” за периода от 1 юни до 30 септември са пуснати в експлоатация 35 хотела с 2 700 легла,5 ресторанта с 2 900 стола,1 бар-сладкарница с 250 стола,3 павилиона и 1 магазин за продажба на стоки.Отчита се,че в комплекса са летували 18 100 туристи,от тях 4 077 българи. Почиващите от социалистическия лагер са били 13 824,а от западните страни-128.

         * Откъсът е от подготвената за печат книга “Курортът “Слънчев бряг”-преди да се роди …и… след това”, чиито автор е Максим МОМЧИЛОВ