Зарът е хвърлен, но той няма да бъде само за жребия, а и за зара на таблата

         Част от общинските съветници в Несебър се кандидатират за кметове

         Alea iacta est е латинска крилата фраза и означава в превод „зарът е хвърлен“.А в Несебър максиматаа е: „Жребият е хвърлен”.Това се отнася и на предизборното поле на Местните избори в Несебър.

         След хвърлянето на жребия вече са регистрирани действителни кандидати за кметове и съветници. Първият от тях е Димитър Трифонов от с. Кошарица регистриран от Инициативен комитет Георги Славов, Атанаска Стратиева и Мария Вълчева.Следващите кандидат-кметове от пп „Български социалдемократи” са: Емил Огледалов от с.Баня, Златин Георгиев от с.Тънково, Валентин Станчев от с.Кошарица, Васил Василев от с.Оризаре и Тодор Митев от с.Гюльовца.

         Предложеният от Живко Тальоков регистрира Румен Кулев, досегашният председател на Общинския съвет – Несебър,за кандидат – кмет на Община Несебър от местна коалиция „Български гласъ” / пп „Български гласъ”, пп „Има такъв народ”, пп „Български възход”,мк „Граждани за общината”/.

         Следващият кандидат – кмет от с.Гюльовца е Жельо Желев с Инициативен комитет от Петър Иванов, Павел Войнов и Божидар Войнов.

         Регистрирани са и първите кандидат – съветници за Общинския съвет. Те са от пп МИР: Стоян Янчев, Никола Вангелов, Пенко Пенчев и Лазар Япаджиев.

         Зарът е хвърлен. Част от съветниците ще играят за кметове, други ще напуснат.Пословичната максима е за зара на жребия покрай една река, но този случай не се отнася за р.Хаджийска в Несебър. На предизборното поле обаче ще се заиграе и таблата е настолна игра на дъска със зарове.

         Тази табла струва 500 лв, но със зара понякога надхвърля и 5 000 лв

         Тя се играе се с пулове, които се местят според резултата от хвърлянето на зарове, като един от двамата играчи печели, когато премахне всички свои пулове от дъската. Съществуват множество разновидности на таблата с някои вариации в правилата за играта на местните избори в Несебър.