Кой кой е в елита на Бургас и региона”

         С 505 личности на 291 страници Съставляващи субектния и институционален управленски, бизнес, интелектуален и артистичен елит на града и региона

         Създаденият Who is Who in Bourgas Биографичен информационен център „Бургас” „Кой кой е в елита на Бургас и региона” е отпечатан през периода 1996/1997 г.Алманахът се вижда на бял свят след повече от половин век и е направен опит в духа на възрожденската традиция да се представени по-първите на града и региона.
Сн. Карето

         Ръководството на Биографичен информационен център „Бургас” се наема с пълното съзнание за рисковете, които са напълно възможни при представянето на такъв широк спектър от 505 личности, родове, фирми и институции, съставляващи субектния и институционален управленски, бизнес, интелектуален и артистичен елит на града и региона.

         Аналогично на тази цел сборникът съдържа 291 страници с три относително обособени части: представяне на известни и влиятелни личности от различни професии , браншове и направления на социални дейности, представяне на родове и личности от Стария Бургас, представяне на елитни фирми, организации и институции от Бургас и региона.

         Амбицията ни бе да създадем една панорама обхваща най-доброто, което Бургас и регионът притежава като човешки и обектен потенциал, пишат във въведението си д-р по философия Стойчо Кьосев и д-р по философия Пеньо Костадинов.

         Представените в сборника личности в сравнително висока степен репрезентират елита на бургаския регион, което вече представлява една чудесна възможност първенците да се „огледат” очи в очи. По азбучен ред в този сборник съставителите са включени в несебърския регион: Георгиев Живко, Герджиков Калин, Драгиев Христо, Каръков Николай, Кенов Иван, Колев Христо, Косев Красимир, Мицов Симеон, Момчилов Максим *, Петров Димитър, Попов Димитър, Сариев Андрей, Янков Димитър. Освен посочените личности в сборника намират място още 11 фирми от несебърския регион.

         Това издаване става възможност благодарение на финансовата подкрепа оказана на Биографичния информационен център „Бургас” от „Пристанище” ЕАД – Бургас и „Росбулнефт” АД . Съставителите на алманаха благодарят и на: Веса Казакова, Елена Балтаджиева, Йорданка Хараламбова, Румяна Стефанова, Петко Иванов, Михаил Желязков и Максим Момчилов, които се наеха с тежката и често пъти неблагодарна задача да събират първичната информация, която послужи на истинската основа на настоящото издание. А книжните издания на биографичния справочник „Кой кой е в елита на Бургас и региона” отдавна са изчерпани в книжарниците.

* МОМЧИЛОВ, Максим Василев е роден на 11.05.1954 в град Айтос.Завършил и ТМТ – Бургас – 1973 г., софийския университет „Климент Охридски”, специалност „Педагогика”-1979 г. и през периода 1989 – 1991 г. е специализирал „Периодичен печат” във ФЖМК. Главен редактор на вестник „Слънчев бряг” – Несебър от 1988 г., управител на СД „Слънчев бряг прес” и издател до 1996 г.Владее руски и чешки език.

         Професионалните му интереси са насочени към сферата на рекламно – издателската дейност. Под неговото ръководство вестник „Слънчев бряг” се превръща в най-мощния източник за информация в Несебърския регион, според проучвания на общественото мнение в региона.

         Журналистът Момчилов гледа на професията си като на хоби и на хобито си като професия. Заедно със съпругата й Мара имат двама сина – Георги на 8 г. и Мартин на 6 г. Публицистични материали на журналиста са излизали във всички бургаски вестници радиостанции. Кореспондент е на РТВЦ – Варна и Радио Варна. Сътрудничи на радио „Стара Загора”, обединени радио канали „Ком” – Пловдив. Има излъчвания в БНТ, както и публикации в международни издания.

         Няма личен девиз, но се придържа към житейската максима, че винаги съществува възможност за постигане на компромис. Любимият му литературен герой е добрият войник Йозеф Швейк от едноименната книга на Ярослав Хашек.