15 АВГУСТ – ПРАЗНИКЪТ НА НЕСЕБЪР – МАГИЯ ОТ МУЗИКА, ТАНЦ И СВЕТЛИНА

         В нощта на празника на Несебър жителите и гостите на града ще съпреживеят и споделят зареждащите емоции от тридневната програма по случай честванията на Голяма Богородица, които по традиция ще кулминират в нощта на 15 август с впечатляващо 3D светлинно шоу на крепостните стени и грандиозен пиро-музикален лазерен спектакъл.

         Тази година честванията на празника на най-красивия български град са посветени на юбилейната четиридесета година от вписването на Несебър в листата на ЮНЕСКО със световните културни обекти от общочовешко значение. Денят е посветен и на жителите на общината, чието единомислие, единодействие, упоритост и самочувствие, направи пътя към признанието на Несебър като носител на уникална историческа и културна ценност, възможен.

         В концертната програма по случай празника на града участие ще вземат любими на българската публика изпълнители и състави. Сред тях изпъкват имената на обичаните от вече няколко поколения българи Кичка Бодурова, на легендарната рок група „Фондацията“, на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. За най-малките Общината е организирала весел детски празник в Южния парк с артистите на „Цирк Балкански“, а в празничната нощ публиката на Артиум център ще чуе изпълненията на младите таланти на ОДК – ВГ „Морски звездички“.

         В празника на Несебър и тази година се включва обичаният и много популярен несебърски народен певец Данислав Кехайов, чийто меден глас разнася славата на българския фолклор по целия свят. Подгряваща група на голямата сцена в празничната нощ ще бъде бургаската рок формация FOUR, която е наложила авторитета си на несебърската сцена.

         15 август е денят, в който православната църква чества един от най- големите празници в своя календар – Успение Богородично. И тази година чудотворната несебърска икона на Божията майка ще бъде изнесена за поклонение извън стените на храма. Литийното шествие ще мине по улиците на Стария град в предпразничната вечер, а на сутринта на 15 август в църквата „Успение Богородично“ ще бъде отслужена традиционната Света литургия.

         Ритуалът по издигане на националния флаг на България по повод честванията на Светата майка и празника на Несебър и тази година ще бъде изпълнен с участието на курсанти на военноморските сили от база „Атия“ .

         Тържествата в празничната нощ ще бъдат белязани с ефектно и вълнуващо дрон шоу, представящо поредица от интересни цветни фигури и символи в небето над Стария Несебър.Малко преди дванадесет часа във вечерта на 15 август крепостните стени ще оживеят под заревото на хиляди прожектори и лазери с 3d mapping и светлинното шоу, разказващо истории за възход, градеж и победи, за символи на вяра и надежда.

         Вечерта ще приключи с грандиозна заря. Светлините ще изригнат, за да осветяваха залива с пищна палитра от цветове и отблясъци. Зарята отново е връхна точка на празника на Несебър – събитието, което завинаги ще остане в паметта на всеки, решил да сподели радостта, емоцията и еуфорията от най-хубавата нощ в най-стария от живите български градове.

         ПРОГРАМАТА ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА ПРАЗНИКА НА НЕСЕБЪР
15 АВГУСТ – УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

13 август
21:00 часа Амфитеатър „Жана Чимбулева“
Концерт на народния певец Данислав Кехайов и приятели

14 август
Храм „Успение Богородично”
18:00 часа Вечерно богослужение
19:00 часа Литийно шествие
21:00 часа Амфитеатър „Жана Чимбулева“
Празничен поздравителен концерт за гражданите на Несебър с участието на Кичка Бодурова

15 август

09:00 часа Храм „Успение Богородично”
Тържествена света литургия, отслужена от епископ Иротей
10:30 часа Пред крепостни стени
Ритуал по издигане на националния флаг
18:00 часа Южен парк
Детски празник с Цирк „Балкански“
20:30 часа площад „Жулиета Шишманова“
Концерт на ВГ „Морски звездички“ при ОДК-Несебър
21:00 часа Амфитеатър
Концерт на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“
21:00 часа Крепостни стени
Концерт на група „FOUR“
Концерт на група „Фондацията“
Дрон шоу
Светлинно шоу
3D Mapping