Министърът на туризма обеща да работи усърдно с хотелиерите в Слънчев бряг и Несебър

         Министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с хотелиерите в Слънчев бряг и Несебър и обеща да работи усърдно с тях за решаването на проблемите. Срещата се проведе в събота следобяд в хотел „Биляна бийч“ в Несебър и не беше официално оповестена за медиите, но TravelNews научи за нея и отиде на място.

         Зам.-председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова е поискала да бъде организиран кризисен пиар сред българските и чужди медии, за да се покаже, че водата на Българското Черноморие е чиста. „Готови сме заедно хотелиерите и министър Динкова да влезем в морето на Слънчев бряг и да покажем, че не е мръсно“, заяви пред TravelNews Иванова.

         Министър Динкова е обяснила, че вече е влизала във водата със сина си във Варна. Според Елена Иванова акцията е необходима, защото българите и румънците се притесняват да идват в курортите ни.

         От Съюза на собствениците в Слънчев бряг са поискали повече пари за реклама на туризма в бюджета за тази и следващата година на държавата, за да може да се проведат повече кампании на чуждите пазари. Елена Иванова е поставила още един проблем с неразплатените средства за настаняване на украинските бежанци за месец май 2022 г. Парите са отрязани без основание от бившите министри Христо Проданов (БСП) и от служебния министър Илин Димитров, обясни Елена Иванова. Хотелиерите вече съдят Министерството на туризма.

         Съюзът на собствениците в Слънчев бряг се надява министър Динкова да помогне на бранша още за проблемите с кадрите и вкарването на чужди работници у нас. „Не може за 6-месечна работна виза да се чака 3 месеца, а процедурата за 9-месечна да се бави 6 месеца. Така изпускаме сезона и настояваме министър Динкова да обсъди проблема с външно министерство“, каза Елена Иванова.

         Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и член на УС на Клуб на хотелиера в Несебър Веселин Налбантов е впечатлен от министър Динкова. „Има хъс и е амбициозна да работи. По-адекватна е от досегашните министри в туризма, включително и от служебния Илин Димитров, от когото сме много разочаровани“, каза пред TravelNews Налбантов. Той допълни, че министър Динкова е запозната с проблемите на Слънчев бряг и ще работи за тяхното решаване. Най-големият е с инфраструктурата в курорта, която е разделена между държавното „Слънчев бряг“ АД и Община Несебър.

         Източната част в комплекса е към дружеството, а то няма пари да поддържа пътищата, алеите и осветлението. Това е основната част, която е до плажа. Докато западната част, която е зад главния път в Слънчев бряг, е към Община Несебър и е по-добре поддържана. Министър Динкова е обещала пред хотелиерите, че ще се търси политическо решение на проблема.

         Венелин Ташев от Клуб на хотелиера в Несебър е доволен от срещата, на която според него министър Динкова е показала информираност и познаваемост на проблемите. „Даваме й шанс. Ще има нашата подкрепа, ако наистина покаже, че работи“, коментира той. „Красива жена е и може да бъде лице на българския туризъм за разлика от някои предни министърки, които само се разкрасяваха, но нищо не направиха за сектора“, подчерта той.

         Хотелиерите се надяват министър Динкова да идва по-често по Българското Черноморие, за да се запознава на място с проблемите, информира от Слънчев бряг
Мирослав Иванов.