Несебърският вестник винаги ще бъде отбелязван и честван

         За времето от брой 1 на “Черноморски глас”, излязъл на 4 юли 1961, неговият първоприемник вестник „Слънчев бряг прес” излезе брой 2180. Повечето вестници в страната един след друг изчезват, но несебърският вестник си остава.Той, заедно с „Черноморски фар”, продължават да излизат като преса. И потребността от общуване с пресата също продължава.За да контактува с печатното слово обаче на човек са нужни не само грамотност, а и утвърдени навици на четене, произтичащи от определена степен на интелектуално развитие, склонност към размисъл, съждения, за да се следи логиката на печатния текст.

         Първият вестник „Черноморски глас”, вестникът превърнал се в книга „Приписки към Времето”, и „Вестникът на всички времена” , обезсмъртил се в историческо четиво.

         И още нещо,четенето не може да бъде вторично занимание, каквото е слушането на радио, нито пък пасивно възприятие, както често се отнасяме към предаванията в телевизионния ефир.Тъкмо обратното е .То предполага съсредоточеност, собствени интелектуални усилия, мисловно и емоционално съпричастие, за да бъде разбрано,
осмислено, прието или отхвърлено съдържанието на публикуваното.

Струва ли си, че човек трябва да знае кога да спре да се бори с вятърните мелници, или използвайки онази превърнала се вече в класика метафораза знаменития Дон Кихот, воюващ с безобидните мелници.
Струва ли си, че човек трябва да знае кога да спре да се бори с вятърните мелници, или използвайки онази превърнала се вече в класика метафора за знаменития Дон Кихот, воюващ с безобидните мелници.

         За всичко това са писали работещите в несебърската редакция: Петър Каменски, Николай Коев, Златин Чаушев, Мария Йовчева,Черньо Чернев,Красимир Косев,
Веселина Байчева, Диана Радойнова, Елена Пешева, Любен Манолов, Иван Ненков, Светлана Пейчева. И това съвсем не е /само/ празник на САЩ, а тържество на несебърския вестник „Слънчев бряг прес” и това е съществено да сте все така всеотдайни:

         Да сте все така всеотдайни

         Председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова изпрати поздравление за 60 – годишнината на несебърския вестник „Слънчев бряг прес”: Да сте все така всеотдайни в утвърждаването на най-добрите традиции на българската регионална журналистика.

         Вестникът на всички времена

         Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова поздрави несебърския вестник „Слънчев бряг прес” с неговата юбилейна 60-годишнина – Вестникът на всички времена: Не спирайте да търсите отговорите на въпросите, които вълнуват всеки гражданин – актуална е всяка започната от него тема, йонизращ е всеки негов нов брой,пише в поздравлението вицепрезидентът Йотова.

         От името на академичното ръководство

         Ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски” професор Анастас Герджиков от името на академичното ръководство, и от негово име, се обърна с поздравителен адрес до 60 годишния юбилей на несебърския вестник „Слънчев бряг прес”.Поздравявам Ви за упоритата работа, за задълбочените анализа и коментари на събитията пише още ректорът.

         За близка и по-далечна история

         Информативен и обективен, вестникът предлага на своите читатели и интересни материали за близката и по-далечна история, за изкуство,образование,наука и спорт, пише в поздравителния адрес до вестник „Слънчев бряг прес” доц.Анна Ангелова-директор на университетската библиотека „Свети Климент Охридски”.

         И жажда за разкриване на истината

         Молим, Всемилостивият и Дълготърпелив Бог, да дарува душевно и телесно здраве и семейно щастие лично на Вас и на Вашия екип.

         Като приемете Нашето благословение, да имате мъдростта на старозаветните пророци и Цар Соломон и жаждата за разкриване на истината, за това изпраща поздравителен адрес г-н, г-н Иоаникий-Митрополит Сливенски.

         Следваха посоката на човека

         Животът ме срещна със създателите на вестник „Слънчев бряг прес” отдавна, познавам пътя, страниците, които събираха проблеми и успехи, търсиха и намираха решения, следваха посоката към човека и принципа, пише в поздравителния адрес Юлия Пискулийска – председател на фондация МОСТ – София.

         Отразявате всички значими моменти и събития

         Вие и Вашият екип сте неделима част от това развитие, защото вестник „Слънчев бряг прес“ вече 60 години отразява всички значими моменти и събития на територията на общината, рекламира туризма и туристическата индустрия, запознава както местните жители, така и гостите с най-съществените моменти от обществения живот, с пътеписи и репортажи разказва за красотата на българското Черноморие и древното културно-историческо наследство на региона, пише в поздравителния адрес до несебърския вестник Пламен Копчев-председател на Управителния съвет на СНЦ „Съюз на собствениците” – Слънчев бряг.

         Искрени и обективни в информацията

         Бъдете все така искрени, обективни и точни в информацията, която предавате, пише в поздравителния адрес до несебърския вестник „Слънчев бряг прес” Иван Иванов – председател на Управителния съвет на Бургаската регионална туристическа камара – Бургас

         Сред най-важните критерии

         Свободата на словото и отговорността пред истината са сред най-важните критерии на демократичното общество,това пише в поздравителния адрес по случай 60 годишнината на вестник „Слънчев бряг прес” кметът на община Несебър Николай Димитров.

         И занапред ще бъде съществена част

         Изключителни заслуги за развитието и запазването на вестник „Слънчев бряг прес”повече от 30 години има сегашният му главен редактор Максим Момчилов. Образец на истинска, авторитетна и свободна журналистика, вестник „Слънчев бряг прес“ и занапред ще бъде съществена част от авторитета на неповторимата община Несебър!

         Десетки медии и през следващите десетилетия ще разчитат на Златното му перо,неподвластно на временни танцуващи с власт,псевдоавторитети,журналяги-еднодневки и всички , които не знаят,що е то истинска журналистика!Бъди все така с гордо вдигната глава,усмихнат и ироничен,точен и неподражаем, към това се присъединява Красимир Косев – собственик и управител на сайта „Несебър нюз“ .

         Влага неуморно знания, опит, журналистическо сърце и душа

         Гордея се, че съм 60 годишен връстник и читател на вестника на всички времена „Слънчев бряг прес“ – информационен флагман на община Несебър! Над хаос, над хармония, над всичко……и винаги безкомпромисно с истината за обществено-икономическия и културен живот в най-туристическата община на България.

         От г-н Григор Харизанов, дългогодишен директор в ТК „Балкантурист- Слънчев бряг“ помня сентенцията, че „информираният човек може да управлява добре или зле, но неинформираният винаги управлява зле“, в това пише до редакцията проф.д-р Стоян Маринов.