Пет години от паметника увековечава кан Тервел в Свети Влас

         Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов и бизнесменът Йордан Динев откриха в Свети Влас паметник на кан Тервел.
Паметникът е дело на фондация „Българска памет“ на братята Йордан и Динко Диневи, която от години създава, реставрира и поддържа паметници, свързани с героичното минало на България. Паметникът е от бронз, висок е 5 метра, а негов автор е известният български скулптор Петко Йорданов.

         По време на церемонията, паметникът беше официално осветен от Сливенският митрополит Йоаникий.

         Този паметник е един много хубав знак, че въпреки времената на измислени ценности, българинът не се предава и в сърцето си пази, съхранява и възражда българската и православна история, каза министър Каракачанов.

         Той благодари на всички, които са инициирали в България отбелязването на 1300-годишнина от победата на кан Тервел и са се ангажирали с каузата за възраждане духа на нацията. Министърът отбеляза, че издигането на паметника на българския владетел е поредната патриотична инициатива на братята Динко и Йордан Диневи, която увековечава българската история.

         Искам да ги поздравя за всички години, през които възраждаха паметта на българите, помагаха на онези, които търсеха със сърцето си и със съзнанието си нещо за родната история, за славата и самочувствието, което ние, като българи, трябва да имаме, добави министърът.

         В Националния инициативният комитет влизат професор Николай Михайлов, академик Антон Дончев и различни групи хора от цяла България.

          Трябва да уважаваме онези хора, които отделят от своите средства, за да възраждат българското национално достойнство, за това, че изграждат паметници за българската история, поддържат и строят православни храмове, подкрепят инициативи, издаване на книги. Подобни хора заслужават уважение и отличаване, допълни Каракачанов