16 години от кончината на Димитър ЯНКОВ /04.04.1952 -09.05.2007/

         Като че ли не само вчера бяха, а като че ли и днес са, като че ли и утре ще бъдат…

         Хора като Димитър Янков са висока топка 

          Тези, които си припомнят за покойника Димитър Янков, обичайното за него в латинската максима се казва: “De mortibus aut, bene aut nihil”, но специално в конкретния случай
по ще приляга друга максима: “De mortibus-veritas”.В българския превод първата сентенция е популярна като: “За умрелите или добро, или нищо”, а втората, не по-малка популярна, гласи: “За умрелите – истината”.

*****

         Димитър Янков – една от височините на Несебърското време

         Отдавна е прозряно и казано – и то хубаво! Със смъртта на всеки от близките ни хора нещо и в нас умира.Остава някаква празнина, понякога цяла бездна, която с времето може повече или по-малко да се запълни,но може и да си остане все такава.

          Казва се, че времето лекува.Но наистина ли е така,винаги ли е така и всякога ли времето е спасителен лек за загубилите близък? Минават дни ,месеци,години – и сякаш започва лековитото действие на времето,за което са говорили мъдреците от древността,
но и без техните мъдрости човек чувства,че бавно-бавно,някак си неусетно празнината започва да се запълва, и болката стихва.

******

         Нека житото е горчиво

         … Смесено със сълзите ни,то става храна за всички,които страдат…

         След убийството на Янков Несебър вече остана друг.Освен че загубиха един от най-големите си съвременни стожери, градът и общината се лишиха от спокойствие. Някой като че ли иска да превърне несебърския регион в скотобойна.

         Кой е той все не се знае, но Времето надали ще го скрие. Фактите обаче са си факти и никой не може да ги елиминира.Преди да покоси Янков, злобата направи всичко възможно да го отрече, да го очерни, да го хвърли в устата на клюката.Намериха се хора, които осигуриха арестуването му, за да пречупят волята му.
*****

         Имаше ли Димитър Янков политически врагове?

         Като всеки човек на тази позиция – председател на Общинския съвет, със сигурност е имал. Но в случая по-скоро може да се говори за съперничество в икономическата, а оттам и в политическата сфера, където действаше Янков. След неговия икономически възход в годините на Прехода,той натрупа и политически опит от престоя си в Общинския съвет, като председател на финансова-бюджетната комисия на местния парламент, и като негов председател. В тази среда той нямаше как да не среща някакво съперничество, изразяващо се в опозиционни действия, както в местния парламент,така и извън него.Но тези действия, доколкото се проявяваха, не застрашаваха нито поста му, нито политиката,която следваше.
*****

         Животът е едно пътуване към Вечността

         Има хора на този свят, които ни се струват вечни, неуязвими, недосегаеми. Те са толкова сраснати с миналото и настоящето, че бъдещето изглежда някак си нелогично без тях.Може би затова истината, че Димитър Янков вече не е между нас, ни се струва нелепа.

         “Не е вече между нас, напусна ни…” това са думи, с които започва всеки некролог. Не знам дали тези са и най-точните за съдбата, сполетяла Димитър Янков. Независимо от свършека на земния си път, той никога няма да ни напусне. И винаги ще ни се налага да изминаваме и един обратен път, ще размишляваме за верността и постоянството, за силата на спомена, в който се открояват неговото достойнство, лоялност, всеотдайност и пожертвователност за несебърската кауза.
*****

         Интелектуалното подбудителство е по-страшно от натиснатия спусък

         Димитър Янков бе убит на 9 май 2007 г., а злодейският акт остават неогласени от специализираните органи. Каквито и да са те обаче, убийството на един политик никога не се разглежда като криминална случка.То винаги носи заплаха и е знак не само на насилие, но и на предупреждение към всички.

         След убийството на Янков Несебър стана друг.Освен че загубиха един от най-големите си съвременни стожери, градът и общината наистина са други.Някой като че ли иска да превърне несебърския регион в скотобойна.И днес все още не се знае убиецът и неговите подбудители, но по-рано или по-късно Времето ще ги разкрие.

                                                                                                            

Откъси от книгата: In memoriam – Димитър ЯНКОВ