Община Несебър си остава единствена и неделима

         На настоящото си заседание правителството отмени решение от март 2021 г. на кабинета „Борисов 3“, което предвижда град Обзор да бъде обособен в отделна община. Той се намира в община Несебър, Бургаска област.

         Отделянето беше решено на местен референдум в края на февруари 2021 г., а в община Обзор беше планирано да влязат едноименният град и селата Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково. По-голямата част от участниците в референдума гласуваха „за“, но 4 от селата бяха против, оспорваха вота и организираха протести и контрареферендум с резултат оставане в община Несебър.

         Новата община така и не бе утвърдена с президентски указ, а през март 2022 г. 50 жители на Обзор внесоха в президентството над 3000 хиляди писма, с които настояваха държавният глава Румен Радев да издаде указа.

         В отговор на искането от президентската институция отговориха, че в Закона за административно-териториалното устройство е предвидена процедурата за създаване на нова община, като някои от условията за създаване на Община Обзор остават неизяснени.

                  Общинският съвет в Несебър не подкрепя идеята за отделяне на Обзор

 

         …Обръщаме се към всички, които имат право да гласуват в насрочения референдум с думите: Уверени сме, че разумът ще надделее пред емоциите, защото силата на българите е изпитана в много битки. Силата да създават и променят. Думите имат онази мощ, която ни води, за да не загубим пътя, но пътят е общ и ние заедно трябва да го извървим за да съхраним границите на община Несебър и за следващите поколения. Румен КУЛЕВ -председател на Общинския съвет-Несебър

         Думите са от Декларацията на председателя на Общинския съвет-Несебър Румен Кулев. Декларацията бе заявена на заседанието на местния парламент и общинските съветници гласуваха единодушно.Преди на два пъти съветнииците гласуваха категорично също единодушно да не се отделят от община Несебър за обособяване на град Обзор и околните селища в нова община. Независимо и въпреки това,областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков издаде заповед,която идва след двукратен отказ на общинския съвет в Несебър да допусне свикване на местен референдум и създаване на нова община. Решението на губернатора се базира на два закона – Закон за административно-териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ) и на Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС), по-известен като Закона за референдумите. Това пък предизвика Декларацията, подписана от председателя Румен Кулев:
ДЕКЛАРАЦИЯ

         „Съединението прави силата“ е девиз на Република България, който е изписан на сградата на Народното събрание. Това е само част от тази велика мисъл, а цялата гласи: Съединението прави силата, а силата ражда независимостта. „Съединението прави силата“ е и завета на хан Кубрат, който го показва със снопа стрели на синовете си. Ако те са единни, никой не може да ги победи. Но ще бъдат слаби, ако се разделят и всеки сам може да бъде прекършен. Водейки се от силата на този девиз, днес ние общинските съветници на община Несебър, избрани по волята на избирателите на Община Несебър мандат 2019 г. – 2023 г. и подкрепили чрез настоящата декларация изразяваме своята категорична воля, че само заедно и обединени можем да успеем в днешното сложно време, което ни дава силата още по-силно и непоколебимо да заявим: „Община Несебър е неделима” и „Заедно можем повече”. В тази връзка заявяваме своята категорична позиция по повод насрочения за 28.02.2021 г. референдум, а именно: НЕ подкрепяме предложението за обособяване на нова община с център гр. Обзор,се от населените места – гр. Обзор, с.Баня, с. Приселци, с. Раковсково, с. Емона, с. Паницово и с. Козница“

         Обръщаме се към всички които имат право да гласуват в насрочения референдум с думите: Уверени сме, че разумът ще надделее пред емоциите, защото силата на българите е изпитана в много битки. Силата да създават и променят. Думите имат онази мощ, която ни води, за да не загубим пътя, но пътят е общ и ние заедно трябва да го извървим за да съхраним границите на община Несебър и за следващите поколения, защото: «Съединението прави силата, а сила ражда независимостта!» 23.02.2021