Как загина легендарната треньорка – несебърката Жулиета Шишманова

         На 16 март 1978 става най-загадъчната катастрофа в родната ни гражданска авиация. В 13,52 ч. край врачанското с. Тлачене се разбива ТУ-134 от редовния полет София-Варшава. Загиват всичките 73 души на борда. Сред тях са треньорката на националния отбор по художествена гимнастика Жулиета Шишманова, помощничката й Румяна Стефанова и техните възпитанички.

         Фаталният самолет Туполев-134 (ТУ-134), който се сгромолясал край врачанското село Тлачене

         Във фаталния самолет пътува и полска правителствена делегация, водена от министъра на културата Йежи Вилхелми, брат на известния актьор Роман Вилхелми. В листа на пасажерите са и имената на момчетата от националния ни юношески отбор по футбол, както и на техните връстници-баскетболисти от Полша.

         На времето след катастрофата пророчицата Ванга казала, че всички са живи и ще се върнат – по вода!? Според официалната версия “никой не е оцелял, самолетът се е разбил вследствие на повреда в елзахранването”.

         Но само час след трагичния инцидент в новинарската си емисия в 15,00 ч. белградското радио излъчило следното съобщение: “Авион с неопознаваеми знаци прелетя над територията на Югославия”.И досега никой не е казал нищо повече за тази тайнствена машина.

         До момента, в който руският аероплан пресича височината 4900 м, полетът протича нормално и без отклонения от зададения маршрут. Някъде към Голяма Брестница авиодиспечерите, които контролират полета, изведнъж забелязват, че машината изненадващо завива наляво и взема западен курс на 270 градуса. Наземните служби тутакси настояват пилотите да доложат какво става.

         Отговор обаче не последва.След още 25 км авиовозилото се отклонява надясно със северен курс и изчезва от радиолокационния монитор в диспечерската кула. По-късно се разбира, че в 13,52 ч. самолет ТУ-134 с идентификация LZ-TUB се е разбил в района на врачанското село Тлачене.

         “В деня на трагедията бяхме светкавично изстреляни на мястото на произшествието”, спомня си патоанатомът доц. Д-р Йордан Калчев, член на специалната правителствена комисия.И разказва, че са намерили много кости, силно натрошени. Най-голямото парче от тяло било 17 кг – някъде от тазовата област, но не могли да определят дали е на мъж или е на жена. Мускули не открили. Всички по-меки тъкани били пръснати на хиляди молекули.

         Смъртните актове подписали по документите за полета.“Останките на самолета бяха колкото кутрето ми. Хората сякаш бяха специално накълцани на парченца. Часовници, монети и всичко останало бе като че ли натрошено с чук. Машината се бе разпаднала на хиляди частици.” – това са спомените на тогавашния кмет на с. Тлачане Ненчо Цонев.Той казва още, че цяла седмица са търсили черната кутия на самолета. Преровили околността сантиметър по сантиметър, но напразно. На мястото нямало и следи от огън. А резервоарът на машината бил пълен с 11,5 тона керосин и се е забил в дерето с 850 км/ч.

         Според една от версиите катастрофата е предизвикана умишлено, за да бъде унищожен елитът на художествената ни гимнастика.Най-мистериозно е предположението, че хората са отвлечени за секретни опити. Мръсната поръчка била организирана от американския милиардер Арманд Хамър. Самолетът бил изпратен на остров Муруроа в Тихия океан за провеждане на опити с ядрени устройства. А пасажерите били подложени на облъчвания с високи дози радиация.За заблуда над с. Тлачене бил взривен друг самолет.

         Авторът с легендарната гимнастичка Мария Гигова пред паметника – барелеф с Жулиета Шишманова – 20.04.2019 г.

         Говори се още, че дни след катастрофата радисти от брегова морска база край Варна получили шифрована радиограма: “Ние сме живи, с побелели коси и зелени пагони”. Бил посочен и адрес в морската ни столица, където да се достави информацията. Когато морячетата отишли, разбрали, че там живеят родители на загинала в катастрофата гимнастичка. А пророчицата Ванга казала, че всички са живи. И ще се завърнат по вода…От тогава са минали 45 години, а загадките остава досега…