Халваджията за бозаджията

         Започнат ли парламентарните избори пак стигаме до максимата: халваджията за бозаджията, с други думи – точно като в оная приказка – единият лъже, другият маже.Извън халвата и бозата, обаче искаме, не искаме – попадаме на партийните ни номади, а покрай тях и на този или онзи ренегат *.

         Никога не съм одобрявал напускането на групи, ренегатството и предателството за която и група да се отнася. Смятам, че когато си влязъл с една бюлетина, трябва да останеш с нея до края на мандата си в парламента, респективно в общинския съвет. Несъстоятелно е ренегати, втора-трета употреба, които сами не могат да изброят партиите, през които са минали, да се опитват да се представят като автентични либерали, консерватори, социалисти, като за пореден път се опитват да осмислят съществуването

         Всяко ренегатство е осъдително. Би трябвало да има начин, по който да не може да напуска своята група, или ако напуска група, да напуска и парламента, /в т.ч. и общинския съвет/ – това е коректното. Чували сме и сме виждали какви ги вършат в Народното събрание и местния парламент. С такива игри нивото не се вдига, а обратно, това се отнася и за общинския съвет в Несебър.

         Просто ме изненадва лекотата и безкритичността, с която българските /несебърските/ политици приемат предателството и подмолната работа на мишкуващи службогонци за една партия, докато още се водят в друга партия. Какво имам предвид?

         Това, което имам предвид е, че пред очите на обществеността са кристални ренегати, ако искате и политически хамелеони, в които искат да влязат в група ренегати като бивши членове на БСП: лидерката на „Изправи се, България“ Мая Манолова, лидерката на „Движение 21“ Татяна Дончева, председателят на АБВ Румен Петков, Валери Жаблянов и други. Преди това пък се сториха отцепниците от ИТН. Сред ренегатите са и такива като Бойко Борисов като член на БКП, преминал в ГЕРБ, Цветан Цветов, освен тази метаморфоза, станал и шеф на партия „Републикнаци за България”

         И сигурно ще продължават и други занапред …Предатели и ренегати не могат да създадат нищо ново… Двуличието е уродливо. Подло е. И отвратително.Човек би трябвало да е нечувствителен към предателството под всякаква форма.

         Трябва да знаем какво е миналото на нашите политици, за да знаем какво може да бъде тяхното, но и на нашето, бъдеще.

         * Значение на думата ренегат
Мн. ренегати, м. Човек, който се е отрекъл от политическите си възгледи и е преминал на страната на противника; отстъпник, изменник.
прил. ренегатски, ренегатска, ренегатско, мн. ренегатски.
същ. ренегатство, ср.

Синоними на думата ренегат
(същ.) отстъпник, изменник, вероломник
(същ.) предател, стачкоизменник, доносник

         Ренегатство

         Съществително нарицателно име, среден род, измяна на първоначалните идеи в полза на личния интерес.