ПРЕКЛОНИХА СЕ ПРЕД АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

         В Несебър граждани се преклониха пред 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

         Церемонията, с която градът почете историческата дата, събра пред паметника на героя в Южния парк несебърската общественост- граждани, ученици,  дейци и представители на различни организации  и структури на територията на общината. Почит към Апостола отдаде и кметът на Несебър Николай Димитров.

         С пламенно слово за героя бе припомнено великото му дело и значението на неговата саможертва, довела до възраждане на националния дух и новото самочувствие на българския народ. Левски е носител на ярки  личностни качества, обрекъл се е на висшата кауза за спасение на народа и свобода на отечеството. Жизненият му път – кратък, но славен, неговата идеология, в центъра на която е поставена гениалната му тактика за освобождение без чужда намеса, го издигат като един от великите стратези в човешката история.

         В тържественото честване на годишнината пред паметника на Гения на българската революция участие взе  Хор за градски песни „Блян“. Стихове, посветени на Левски, рецитираха ученици от първите класове на СУ „Любен Каравелов“ и деца от Детската театрална студия към НЧ „Яна Лъскова“- Несебър.

         Паметният ден  бе отбелязана с панихида в храма „Успение Богородично“, където отец Петър изпълни традиционната възпоменателна служба за Дякона.