Говорилня и приказвалня за изключването от списъка на ЮНЕСКО в Стария Несебър

 

         На 16.11.2005 г. в Кърджали министърът на културата Стефан Данаилов говори, че има опасност Старият Несебър да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО за паметниците на културата.Говорейки, той каза, че изключването може да се случи, защото в световната организация вече имало сигнали от западни туристи, които били възмутени от сергиите. Не мога да си представя, че това може да се случи, коментира министърът на културата и обяви, че започва разговори за спасяване на Несебър.

         Периодично говоренето от един или друг министър, било от културата, било от туризма, се превръща в говорилня, и от там в приказвалня.Говорилнята и приказвалнята продължи от двамата министри, този на културата Велислав Минеков и на туризма – Илин Димитров.И двамата са от служебния кабинет на Министерския съвет, но те искат да говорят и да приказват.

         Ето какво говори Минеков за опасността от изключването на списъка от ЮНЕСКО в Стария Несебър на 05.11.2022 г.:

         „Съществува реална опасност Старият Несебър да загуби статута си на град, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство“, предупреди преди седмица служебният министър на културата Велислав Минеков. Страната ни и Община Несебър не изпълняват препоръките на световната организация и вече 15 години не се приема план за опазване на наследството на старинния черноморски град” .

         Говоренето на Минеков продължи на 5 ноември и бе допечатано в пресата, радиото и телевизията:

         „Нещата са критични. Възможно е в много скоро време Несебър да се определи като „застрашен статут“, а след това може да бъде изкаран от списъка със световното културно наследство“.

         Говоренето и приказвалнята продължи до 15 ноември, и от там в Слънчев бряг започна да говори за силно притеснен за имиджа на туризма министъра на туризма Илин Димитров:

         „Изваждането на града ще има негативен отзвук за туризма ни в цял свят, заяви Димитров. Той е разговарял вече с общински съветници в Несебър, които са и хотелиери в региона, да предприемат мерки във връзка с препоръките на ЮНЕСКО. Старият Несебър е единственият град у нас в списъка за световно културно наследство. Ако не бъдат приети препоръките на ЮНЕСКО за опазване и управление, той може да изгуби статута си”.

         На 21.11.2022 г. ексминистърката на туризма Николина Ангелкова тиражира в медиите поредната говорилня и приказвалня за предизвикателствата в туризма.

         Накрая кметът на Община Несебър Николай Димитров беше принуден да разясни ситуацията за ЮНЕСКО:

         „Вече 15 години с колегите от общинската администрация се стремим да изпълняваме всички препоръки, всички изисквания на ЮНЕСКО и всичко това, което е правено относно съхранение и консервация на паметниците, го изпълняваме с огромна отговорност.

         В началото ми беше много трудно да говоря на тази тема, но искам да благодаря на всички наши съграждани, защото те разбраха, каква е ползата да се продължава този статут и ние сме взели решение и сме премахнали алейната търговия по улиците.

         Длъжни сме да започнем да работим съвместно всички институции, държавни и общински, за да може да се справим и да защитим както България, така и името на Несебър в Списъка на градовете на Световното културно наследство“.