Навършиха се две години от смъртта на столетника Костадин Ричков

         Столетникът Костадин Ричков почина преди две години на 10 ноември 2020 г. в Равда. На поклонението в Гробищния парк присъстваха опечалени близки, приятели и военни ветерани, които отдадоха последна почит на един от своите. На погребението дойде и кметът на Равда Андон Бакалов, който многократно е изказвал благодарност и уважение към бай Дино.

         Опелото бе изпълнено от свещеник Евгений, а тялото бе положено в гроба на покойната му съпруга София, починала през 2000 г. От името на Общинска организация на СОСЗР в Несебър венец положи председателят на организацията о.р. подп. Христо Николов.

         Офицерът от запаса, лейтенант Костадин Ричков, година по-рано стана най-възрастният член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/. Картата му бе връчена от подп. о.р. Христо Николов – председател на Общинската организация на СОСЗР в Несебър.

         Участник във Втората световна война, раняван няколко пъти, бай Дино, както го наричат в селото, си спомняше в детайли бойните действия, в които е взел участие – от Сърбия, през Унгария до австрийския град Грац, където завършва бойната му служба като химик.

         През годините бай Дино е кавалер на осем медали, но първото му единствено отличие през 1945 г. е от генералисимус Йосиф Висарионович Сталин. На 6 май – Денят на храбростта и празника на Българската армия – началникът на Военно окръжие – Бургас подполковник Данчо Мишленков издаде заповед на основание чл.240,ал.4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България във връзка с чл.35, ал.1, т.1 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и награди с „Грамота” ветерана от войните на България Костадин Ангелов Ричков. С приветствие към 100-годишнината на лейтенант Ричков се обърна и Румен Кулев-председател на Общинския съвет-Несебър.

         Достоен за възхищение и уважение човек, сражавал се във Втората световна война, отдавайки своите сили, сърце и дух за благото на нашата родина ветеранът от войната пазеше жив бойния си дух.

         Казвал е, каза и на празничния си 100 – годишен юбилей: „Важно е човек, да намери своето място в живота. Аз съм доволен от живота си и често пъти казвам, че съм щастливец. Фронтът е нещо като живота. Нещо, което трябва да го видиш, да го чуеш, трябва да си там”.

         Неговият разказ за участието му в боевете, за раните, които е получил беше интересен за всички ни.За спомените на Костадин Ричков ще разказват и потомците.